Pavle Kalinić o kornatskoj tragediji: Hrvatska je zataškavala istinu da se ne zamjeri NATO-u

"ONO što se šest mjeseci pričalo i o čemu je ekspertni tim zasjedao, i zaključio da se radi o eruptivnom požaru, ne odgovara činjenicama ni u kom slučaju. Također ne prolazi ni teorija da je gorivo curilo iz helikoptera, jer bi se u tom slučaju i on zapalio, s obzirom na to da postoji direktna veza. Međutim, postoji mogućnost da se zaista radi o eksploziji bombe kako je rekao Lučić", kazao je jučer  ravnatelj Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić u razgovoru za treći Dnevnik HTV-a.

Teoriju o NATO-ovoj bombi prvi u javnosti iznio umirovljeni časnik Nediljko Pušić

Podsjetimo, teoriju po kojoj su  vatrogasci na Kornatima izgubili živote u eksploziji zaostale  NATO-ove bombe prvi je u javnost iznio umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić. On smatra da je bomba nakon bombardiranja Beograda umjesto u moru završila na otoku, a s njegovom teorijom slaže se i jedini preživjeli kornatske tragedije Frane Lučić. Pušić tvrdi da i vrsta opeklina podsjeća na napalm. S njim se pak ne slažu vojni stručnjaci Branko Šimara i Dražen Šćuri, koji misle da bi eksplozija bombe morala ostaviti neke tragove, poput šrapnela u tijelima vatrogasaca ili na okolnom kamenju.

"Istina da nema dijelova bombe, ali oni su se mogli rastopiti pri ekstremnim temperaturama, jer znamo da se radi o bombi koja je rađena i sa duraluminijem. Odbacivanje bombi u Jadranu je bila standardna vojna praksa saveznika", kaže Kalinić.

Nije se željelo ući u konflikt s NATO-om

"Normalno da je moguće da se bomba rasula i u dodiru s vatrom aktivirala. Od niske trave vatrogasci nisu mogli izgorjeti na takav način. Postoje stručnjaci na svijetu koji jednostavno mogu utvrditi o kojoj vrsti opeklina je riječ i kako su nastale. To se dalo utvrditi, ali mislim da je s hrvatske strane bilo zataškavanja kako se ne bi ušlo u koliziju s NATO-om ", Kalinić

Kalinić je dodao kako se sumnja na američku bombu CBU-88, te da je sastav te bombe američka državna tajna. Naveo je kako postoji i satelitski snimak na kojem se vidi pirokumulus iz kojeg se može zaključiti o kakvom tipu eksplozije se tu radi. Odbacio je mogućnost da je možda riječ o bombi koju su odbacili hrvatski avioni prilikom vojne vježbe. "U periodu tih vježbi imali smo samo avione tipa MIG-21, koji ne mogu nositi tu bombu. Govorilo se o kupnji MIG-29 i Suhoj aviona, ali ih u to doba nismo imali", tvrdi Kalinić.

U Hrvatskoj nema nikakvog sustava

"Žalosno je da se za tragediju tereti isključivo Slavicu, koji nije kriv što u Hrvatskoj nema nikakvog sustava i koordinacije. U Hrvatskoj ga nema nigdje, pa ni u vatrogastvu. Mogli su poslati bespilotnu letjelicu i vidjeti da gori samo trava, pa ne bi tamo nikog slali. Dovoljno je reći da je broj za hitne službe 112 u Hrvatsku uveden prije šest godina, a do dan danas nemamo brojeve 92, 93 i 94 objedinjene u njemu", zaključio je Kalinić.

Pročitajte više