Pernar otkrio kako bi on riješio problem s Agrokorom

Foto: FAH, Index

SABORSKi zastupnik Živog zida Ivan Pernar danas je na svojem Facebook profilu posvetio mnogo pozornosti aktualnoj krizi Agrokora.

U nizu objava, Pernar je objasnio kako bi on riješio probleme koji se vezuju uz kompaniju Ivice Todorića, ali i naveo kako je Todorić svoje poslovanje izgradio kao piramidalnu shemu.

U nastavku prenosimo njegove objave.

Piramidalna shema

"Todorić je napravio piramidalnu financijsku shemu u kojoj je izvarao svakog koga je mogao - državu, dobavljače, banke i faktoring društva.

Sada kada se konstrukcija urušila, svi žele spasiti sebe, a ne shvaćaju da spasa nema. Obveze koje Agrokor ima ne mogu se od nikuda podmiriti.

Problem kronične kunske besparice kao konačne posljedice pogrešne monetarne politike Agrokor je rješavao tako da bi rastezao s rokovima plaćanja. Robu koju bi danas dobio od dobavljača, Agrokor je plaćao tek za 4 mjeseca".

Gdje je nastao problem?

"Gdje je nastao problem? Dobavljač koji nije mogao čekati 4 mjeseca da se naplati, prodao bi Agrokorov dug nekom faktoring društvu koje bi mu isplatilo 90% iznosa duga, a potom bi faktoring društvo za 4 mjeseca od Agrokora naplatilo cjelokupan iznos, a razliku od 10% zadržalo za sebe.

Problem je sada nastao jer je jasno da se faktoring društva neće moći naplatiti od Agrokora i tražiti će nazad novac od dobavljača koji su im prodavali Agrokorov dug", napisao je Pernar, a objasnio je i kako bi on riješio krizu u Agrokoru.

"Pita me kolega kako riješiti problem s Agrokorom. Moj odgovor je jednostavan, neka se imovina koncerna rasproda, netko će kupiti Jamnicu, neko Ledo, neko Konzum, neko Belje i od prodaje namiriti vjerovnike", kazao je.

Pročitajte više