PICULA: SAD IMA RAZUMIJEVANJE ZA HRVATSKU GLEDE IRAKA I ICC-A

Sjedinjene Države imaju razumijevanja za stajališta Hrvatske u središnjim spornim točkama međusobnih odnosa, angažmanu Hrvatske u Iraku i potpisivanju sporazuma o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), rekao je u četvrtak u New Yorku hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Picula je u četvrtak razgovarao s američkim podtajnikom za političke poslove Marcom Grossmanom o mogućnosti da Hrvatska pošalje svoje vojnike u Irak za stabilizaciju zemlje i o potpisivanju sporazuma o neizručivanju američkih državljana ICC-u.

SAD nastoji dobiti pomoć u Iraku od što je više moguće zemalja u svijetu, dok Hrvatska kao preduvjet očekuje rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi otvorila mogućnost za slanje vojnika i druge pomoći.

Glede sporazuma o neizručivanju SAD inzistira na njegovom potpisivanju dok Hrvatska odbija takav sporazum, ali nudi druge vrsti sporazuma koji bi mogli zadovoljiti želju Amerikanaca da druge zemlje ne izručuju njihove državljanje ICC-u, a ne bi stavili u pitanje obveze Hrvatske prema Sudu.

"Danas su Sjedinjene Države preko svog podtajnika izrazile razumijevanje za hrvatske pozicije u tim slučajevima", rekao je Picula hrvatskim novinarima nakon razgovora s Grossmanom.

Picula je rekao kako je Grossmanu "vrlo jasno rekao" da je Hrvatska "odgodila" odluku o slanju vojnika u Irak, na što je "podtajnik Grossman rekao da će donošenje nove rezolucije otvoriti mogućnost da i Hrvatska i druge zemlje još jednom razmisle o slanju svojih postrojbi".

U razgovoru od 40 minuta sporazum o neizručivanju američkih državljana je došao na kraju i zauzeo vrlo kratko vrijeme, a "Grossman je kazao da se konzultacije o tom pitanju trebaju nastaviti".

Grossman "nije inzistirao da se o tome razgovara više od nekoliko minuta jer je kazao da te razgovore treba nastaviti u onom duhu u kojem su započeti", ali nije rekao u kojem pravcu bi ti razgovori trebali biti nastavljeni, kazao je Picula.

Ministar Picula je ranije u Zagrebu predao jednu vrst non-papera sa stajalištima Zagreba o sporazumu o neizručivanju. "Oni su ga uzeli u obzir i eksperti trebaju nastaviti razgovore", rekao je on.

Picula je komentirao i glasove u Hrvatskoj da je State Department vršio pritisak na predsjednika Stjepana Mesića u New Yorku tijekom sudjelovanja na 58. Općoj skupštini UN-a da Hrvatska potpiše sporazum.

"Sva ona nagađanja pa i pisanja o tome da Sjedinjene Države i ovdje u New Yorku u susretu sa članovima hrvatskog izaslanstva rade nekakav osobiti pritisak kako bi se ubrzalo pristajanje na američke zahtjeve apsolutno ne odgovaraju istini", rekao je Picula.

Hrvatski ministar je ocijenio "da se radi o tezama koje su moguće lansirane kako bi zbunili hrvatsku javnost ili da se iz Hrvatske generiraju pritisci na hrvatsko izaslanstvo", napominjući da to nisu radili Amerikanci.

Podtajnik Grossman je u razgovoru navijestio donošenje nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku za nekoliko tjedana, kojom bi se po negovoj procjeni "premostile najbitnije razlike između Sjedinjenih Država i ključnih američkih saveznika, prvenstveno Francuske.

Središnje sporno pitanje koje rezolucija treba riješiti je brzina i forma prenošenja suverenosti na iračke vlasti.

"Ja sam izrazio nadu da će takav dokument olakšati razmišljanja o nastavku angažmana i hrvatske strane u poslijeratnoj obnovi Iraka što je podtajnik Grossman primio s razumijevanjem i izrazio očekivanje da će po donošenju adekvatne rezolucije Vijeća sigurnosti razgovori između Sjedinjenih Država i Hrvatske o angažmanu hrvatskih vojnika u Iraku biti uspješno okončani", kazao je Picula.

Picula i Grossman su razgovarali i o stanju na jugoistoku Europe u svjetlu predstojećih izbora u Hrvatskoj.

Prema Piculinim riječima "Grossman je vrlo jasno naglasio da Sjedinjene Države cijene ulogu Hrvatske na jugoistoku Europe" i da su svjesne "koliko još posla ima za demokratske snage na jugoistoku Europe kako bi zaključile jedan osobito buran i traumatičan period tranzicije".

On je rekao da je Grossman u razgovoru jasno naglasio da Sjedinjene Države ne žele otići iz regije i da sebe vide kao protagonista koji pomaže izabranim vladama da demokratskim procesima zaokruže tranziciju te da je demantirao da će se Sjedinjene Države zbog pomaknuća u vanjskopolitičkim priritetima povući s toga prostora.

Picula je rekao da ostaje zajednički interes Sjedinjenih Država i Hrvatske da surađuju na jugoistoku Europe i da vojna i suradnja na polju sigurnosti ostaje čvrsto uporište odnosa Hrvatske i SAD-a.

Dvije zemlje nastoje napraviti pomak i na području suradnje u energetici i pripremaju Ugovor o energetici.

Taj je sporazum i pred potpisivanjem i on će regulirati izgradnju energetskih objekata, postrojenja za distribuciju električne energije, a možda i suradnju u trećim zemljama, kazao je Picula.

Posjetom visokog izaslanstva na čelu s predsjednikom Mesićem UN-u Hrvatska je započela i kampanju za izbor za nestalnog člana Vijeća sigurnosti u mandatu 2008/2009.

Susretom s Grossmanom ministar Picula je u četvrtak završio boravak u New Yorku.

(Hina) sl rb

Pročitajte više