Pitali smo Sanju Barić kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv/Index

SANJA Barić rođena je 1974. u Rijeci.

Pravni fakultet završila je u Rijeci, magistrirala je na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti i doktorirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Predstojnica je Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci i jedna od najuglednijih hrvatskih ustavnih stručnjakinja.

Ovo su njene omiljene knjige.

Portret majke Indije - Vesna Krmpotić

Vesnu Krmpotić treba izučavati i čitati ponovo i ponovo. Ipak, meni najomiljenija jest upravo ova knjiga, Portret majke Indije. Jedinstveno je i neponovljivo Vesnino duboko poznavanje Indije, njene kulture i povijesti, njene duhovnosti i veličine, njenih običaja i priča, njenih učenja i zabluda, njenih misterija i nasljeđa. Maestralnost stila, bogatstvo leksika, širina i smislenost svake rečenice nenadmašne su. Ovoj se knjizi vraćam na tjednoj osnovi. Putopis koji to nije, dokumentarac koji to nije, priručnik o Indiji koji to nije – ova knjiga je sve to i puno, puno više. Indija nas je zadužila kao čovječanstvo, a Vesna kao ljude, pojedince, rođene da istražujemo sebe i budemo više. 

Plemstvo duha - Rob Riemen

Kratkoća Riemenove uspješnice zavarava: ona sadrži supstrat humanističke povijesti i umjetnosti našeg civilizacijskog kruga. Najveće su to vrijednosti našeg svijeta: istina, dobrota i ljepota, i najveće među svima – ljubav. Čitajući Riemena, dobivamo uvide i slutnje, on otvara i dopušta da sami nastavljamo. 

Svemir svjestan sebe - Amit Goswami

Velemajstorsko djelo svjetski poznatog fizičara i mistika sadrži spoj znanstvenih istina kvantne fizike danas i prijedloge nedostajućih spona u razumijevanju. Relativno je jednostavno štivo i za početnike u ovoj materiji, a svakako otvara prostore promišljanja. Ovo nije knjiga za „usput“, ovo su korice koje valja držati u rukama u udobnosti vlastita doma, uz tihu instrumentalnu glazbu po želji. 

Ljubavna sabotaža - Amelie Nothomb

Zapravo je jako teško izdvojiti bilo koje djelo A. Nothomb kao omiljeno. Imam ih sve i često im se vraćam. Taj britki samoironični stil pun uvida i gorko-slatkog humora, spoj autobiografskih crtica i jednostavnost prenošenja složenih iskustava djetinjstva u veleposlaničkoj obitelji, uvijek samo privremeno negdje, uvijek jednom nogom na putu… Kratka, a moćna forma. Preporučam svakome pročitati bar jedno djelo ove belgijske autorice. Sva su kratka, brzo se konzumiraju, ali dugo ostaju i zovu na „još“.

Trilogija Star Trek Destiny - David Mack

Ne treba biti „trekkie“, vjerujem da su mnogi čuli za famoznu rasu Borg iz serijala Zvjezdanih staza. Ova trilogija nekanonskog tipa (Goods of Night, Mere Mortals & Lost Souls) daje jedno viđenje počela, kako je ta rasa uopće nastala. Čak i za neljubitelje znanstvene fantastike, radi se o iznimno zanimljivom djelu s puno sociološko-psihološko-kulturoloških uvida i seciranja. 


 

Pročitajte više