Planirao ubiti Theresu May, dobio najmanje 30 godina zatvora

Foto/Screenshot: EPA,Sky News/Duncan Gardham

MUŠKARAC koji je planirao izvršiti atentat na britansku premijerku Theresu May u samoubilačkom napadu na Downing Street osuđen je na doživotni zatvor.

Naa'imur Zakariyah Rahman (21) iz Londona osuđen je još prošlog mjeseca zbog pripreme terorističkih djela, javlja BBC. Prema kazni koju mu je sud danas odredio, morat će odslužiti najmanje 30 godina prije nego što dobije mogućnost uložiti molbu za prijevremeno oslobađanje.

Ovaj islamist iz četvrti Finchley u sjevernom Londonu planirao je detonirati bombu pred vratima Downing Streeta, gdje se nalazi sjedište britanske vlade, i zatim u kaosu koji bi uslijedio doći do same ulice i ubiti May pištoljem ili nožem.

Planirao raznijeti bombu ispred zgrade parlamenta pa ubiti premijerku

Uhvaćen je u studenom prošle godine kada mu je policajac na tajnom zadatku predao lažni eksploziv, uključujući i samoubilački prsluk, javlja Sky News. Britanska policija je došla u kontakt s njim nakon što je prvo kontaktirao agenta američkog FBI-a, koji se lažno predstavljao kao dužnosnik IS-a. 

Agent FBI-a je zatim povezao Rahmana s agentom britanske tajne službe MI5, kojem je Rahman ubrzo otkrio što točno želi učiniti. "Želim napraviti samoubilački napad na parlament. Želim pokušati ubiti Theresu May. Ovdje su kamioni s velikim tankovima benzina. Ako ih brat (musliman) može dovesti do parlamenta, ja ću ih raznijeti", rekao mu je.  

Rahman je tajnom agentu također rekao da želi upotrijebiti samoubilački prsluk, dron, improvizirani eksploziv i otrov poznat po nazivu "curry mix".

Poticao ga ujak koji se otišao boriti za IS u Siriju

Sudac Haddon-Cave, koji mu je odredio kaznu, rekao je pri izricanju da bi Rahman "izvršio svoj napad" da nije bio uhićen. 

Sam Rahman je na suđenju priznao da je kriv za pomoć u pripremi terorističkih djela, vezano za "sponzorski" video koji je snimio sa suradnikom koji je navodno želio pristupiti ogranku Islamske države u Libiji. 

Na terorizam ga je, otkrilo se, poticao ujak koji je sam otišao u Siriju boriti se za IS, gdje je i ubijen u napadu američkog drona u lipnju prošle godine. Nakon njegove smrti Rahman je potražio pomoć i podršku online, gdje je naletio na FBI agenta. 

18. studenog prošle godine obavio je i pregled područja ispred Whitehalla, zgrade u kojoj je smještena vlada u Londonu. Dva dana kasnije je dao ruksak policajcu, misleći da će ga ovaj napuniti eksplozivom. Tada je i uhićen.

Pročitajte više