Plenković: U idućih 10 godina bit će na raspolaganju ukupno 24.2 milijarde eura

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković obišao je danas izložbu fotografija "EU fondovi mijenjaju Hrvatsku" na zagrebačkom Zrinjevcu te ocijenio europske fondove velikom prilikom za razvoj, upozorivši da se za prihvat europskih sredstava moramo dobro pripremiti.

U izjavi nakon obilaska izložbe podsjetio je na pet financijski najvrjednijih projekata koji se financiraju iz EU, a to su Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni internet, Zračna luka Dubrovnik i Otvorena znanstveno-istraživačka platforma na Institutu Ruđer Bošković.

Plenković: Hrvatska je u plusu od 28 milijardi kuna u odnosu na plaćenu članarinu u EU i sredstva koja je povukla

Hrvatska je trenutno na 106 posto ugovorenih sredstava iz aktualnog višegodišnjeg financijskog okvira EU, isplaćeno je 46, a ovjereno 36 posto sredstava i ti postoci će se dodatno povećati, rekao je Plenković.

Vlada je po njegovim riječima prije četiri godine preuzela tek devet posto ugovorenih sredstava, a došla na 106 posto. 

Hrvatska je u plusu od 28 milijardi kuna u odnosu na plaćenu članarinu u EU i sredstva koja je povukla, rekao je Plenković.

U idućih deset godina, podsjetio je, Hrvatskoj će biti na raspolaganju ukupno 24.2 milijarde eura iz EU, ne računajući sredstva za projekte koji će se provoditi iduće tri godine, iz prošlog financijskog okvira.

Plenković: Šansa je pred nama veća nego ikada

"Sredstava je jako puno, za ekonomski i društveni razvoj nakon covid-krize. Šansa je pred nama veća nego ikada, a pred svima nama je da učinimo maksimalni napor i to što bolje iskoristimo", rekao je Plenković.

Izložba fotografija EU fondovi mijenjaju Hrvatsku odvija se u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira četvrtu godinu zaredom kao dio šire kampanje koju provodi Europska komisija pod nazivom "EU in my region" u svim državama članicama.

Postavljena je u parku Zrinjevac na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu od 9. do 22. studenoga. Sastoji se od 20 postamenata na koje je postavljeno 20 plakata s 36 fotografija projekata i četiri vizuala koji pozivaju građane da se uključe u Dane otvorenih vrata EU projekata.

Svrha izložbe je promovirati uspješne projekte financirane sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova koji doprinose rastu i razvoju lokalnih sredina, boljim životima uvjetima za sve građenje i mijenjaju Hrvatsku nabolje.

U ovogodišnjim Danima otvorenih vrata EU projekata sudjeluje više od 50 korisnika koji predstavljaju oko 130 uspješnih projekata. 

Pročitajte više