počeo izlaziti novi speleološki časopis

Prvi broj novoga hrvatskog speleološkog časopisa "Subterranea Croatica" izišao je u Karlovcu. L

Časopis na 66 stranica donosi opširna izvješća o ljetošnjim speleološkim istraživanjima u Hrvatskoj, teme o povijesti hrvatske speleologije i pregled zbivanja u hrvatskom špiljarstvu. Osim tekstova objavljeno je više fotografija, topografskih nacrta i skica.

U časopisu koji izdaje karlovački Speleološki klub "Ursus spelaeus" (špiljski medvjed) posebna je pozornost posvećena antičkim nekropolama u špiljama kao značajka kordunskog područja, o čemu se, kako kažu autori, u nas nije pisalo.

Časopis je zamišljen kao polugodišnjak, ali će pravi ritam izlaženja ovisiti o financijama, rečeno je u Uredništvu.

Po najnovijoj statistici koju donosi časopis u Hrvatskoj se nalazi 13 jama dubljih od pet stotina metara, a najdublja je Lukina jama - Trojama na sjevernom Velebitu - 1392 metra dubine.

Po istom izvoru u Hrvatskoj je 46 špilja dužina koji prelazi tisuću metara. Najduži je špiljski sustav Đulin ponor - Medvedica kod Ogulina - 16.396 metara, a drugi je sustav Muškinja - Panjkova špilja kod Rakovice - 14.578 metara.

Osim "Subterranea Croatica" u Hrvatskoj postoji godišnjak Speleološkog društva "Željezničar", koji neprestano izlazi od 1952. i najstariji je takav časopis na širem području.

Devedesetih je izišlo nekoliko brojeva časopisa "Spelaeologia Croatica", koji se zatim ugasio.

Pročitajte više