Počeo žalbeni postupak u slučaju generala Krstića pred ICTY-om

ŽALBENI postupak u slučaju generala bosanskih Srba Radislava Krstića, kojeg je Haški sud nepravomoćno osudio na 46 godina zatvora zbog sudjelovanja u genocidu nad muslimanima u Srebrenici, počelo je u srijedu pred ICTY-om.


Na početku saslušanja sudac Theodor Meron upozorio je da neće biti novog sudskog postupka nego da će saslušanje u srijedu i četvrtak biti posvećeno traženju mogućih pravnih pogrešaka učinjenih u prvostupanjskom postupku.


Sud je generala Krstića proglasio krivim 2. kolovoza 2001. za njegovu ulogu u genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Na presudu su uložili žalbu i tužiteljstvo i Krstićeva obrana, koja tvrdi da je za zločine koji se njemu pripisuju odgovorno zapovjedništvo vojske bosanskih Srba kojemu on nije pripadao.

Tužiteljstvo pak smatra da izrečena kazna "nije razmjerna težini počinjenih zločina" i traži doživotni zatvor.

Snage NATO-a uhitile su Krstića (55) 2. prosinca 1998. u Republici Srpskoj. On je bio zapovjednik Drinskog korpusa koji je, zajedno s drugim srpskim snagama, izveo napad na Srebrenicu. Nakon pada Srebrenice 11. srpnja 1995. masakrirano je ili se smatra nestalima između sedam i osam tisuća muslimana.

Pročitajte više