Početak tradicionalnog uzleta cijena krajem godine

Klizanje cijena nafte s rekordnih razina i dobra poslovna izvješća potaknuli su prošloga tjedna na svjetskim tržištima dionica novi rast cijena, a približava se i kraj godine, tradicionalno doba uzleta na tržištima.

Njujorški Dow Jones indeks u tom je razdoblju ojačao 1,5 posto, na 10.539 bodova - najviše u proteklih više od četiri mjeseca. Tehnološki Nasdaq skočio je 2,3 posto, na 2.085 bodova - najviše u zadnjih sedam mjeseci. Cijene dionica rastu od završetka američkih predsjedničkih izbora. Dow Jones ojačao je oko sedam posto od najniže ovogodišnje razine koju je dosegnuo u listopadu, te 0,15 posto u odnosu na početak godine. Nasdaq indeks od početka godine dobio je 2,9 posto na vrijednosti.

Oštar pad cijena nafte ispod 48 dolara po barelu pomogao je smanjiti zabrinutosti oko utjecaja visokih energetskih troškova na korporativne zarade. "Nafta je zasigurno pomogla dobrom raspoloženju na tržištu, i kako nastavlja padati njezina cijena tako se stvara pozitivno okruženje za dionice", ustvrdio je Paul Cherney, tržišni strateg pri StandardandPoor's-u. "Trenutno samo nekolicina novčanih fondova ne želi sudjelovati u sezonskom rastu cijena dionica tijekom studenoga, prosinca i siječnja", kazao je Cherney.

Ulagači su bili fokusirani na zasjedanje Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke, koje je u srijedu odlučilo podići ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na dva posto. Priopćilo je i da će njihovo daljnje povećanje vjerojatno i dalje biti umjereno, što je ulagače navelo na zaključak da se iduće podizanje kamatnih stopa treba očekivati već u prosincu. "Fed je učinio točno ono što su tržišni sudionici očekivali", rekao je Larry Wachtel, analitičar Wachovia Securitesa.

Tečaj dolara i nadalje uzrokuje zabrinutosti nakon što je potonuo na povijesno najnižu razinu prema euru, na 1,3 dolara za euro, iako je kasnije nadoknadio dio gubitaka. Produljeno klizanje tečaja zelene valute moglo bi odvratiti strane ulagače od kupovine američke imovine.

Pad cijena nafte pomogao je dionicama kompanija senzitivnih na gospodarska kretanja poput industrijskih konglomerata, no naštetio je dionicama energetskih kompanija. Tako je dionica proizvođača građevinskih strojeva Caterpillara ojačala 1,5 posto, a Exxon Mobila oslabila 1,2 posto. Dionica Microsofta istodobno je poskupjela 1,7 posto, po najavi uprave da od prodaje nove video igre "Halo 2" očekuju 100 milijuna dolara. Dionica eBaya, najveće svjetske on-line aukcijske tvrtke skočila je četiri posto po najavi da kupuje jedan nizozemski oglašivački web site.

Najviše su, pak, korigirane cijene tehnoloških dionica, pri čemu je po gubicima predvodila dionica Cisco Systemsa, koji je u svojim procjenama poslovanja izrazio zabrinutost u pogledu tempa IT potrošnje. Oslabile su i dionice proizvođača poluvodiča, u prosjeku za 2,4 posto, kako je Morgan Stanley snizio svoje procjene prihoda i zarade toga sektora u 2005. Snažnije su pale i dionice brokerskih tvrtki po izvješću The New York Timesa da američka Komisija za vrijednosnice istražuje 10-ak tvrtki jer nisu postizale najbolje cijene za dionice svojih klijenata.

Europske dionice u tom su razdoblju dosegnule nove najviše cijene u zadnjih više od 28 mjeseci, kako ulagače ohrabruju na kupovine pad cijena nafte i dobra poslovna izvješća. Londonski Ftse indeks prošloga je tjedna dobio 1,1 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.793 boda. Frankfurtski DAX skočio je gotovo dva posto, na 4.143 boda.

Od dobitnika se isticao Deutsche Telekom, čije su dionice ojačale 4,5 posto po objavi snažnog skoka dobiti u trećem ovogodišnjem tromjesečju te najave isplate dividende. Ojačale su i dionice British Telecoma, za 2,2 posto, nakon objave bolje od očekivane tromjesečne dobiti. Britanskoj medijskoj tvrtki BskyB dionice su poskupjele osam posto, nakon što su o broju pretplatnika na njihov plaćeni televizijski program nadmašili očekivanja. Dionice njemačkog osiguravatelja Allianza poskupjele su oko 2,3 posto, po objavi neto dobiti u prvih devet mjeseci ove godine u visini oko 1,82 milijardi eura, koja je nadmašila procjene većine analitičara. "Postojala je neka zabrinutost među tržišnim sudionicima da su zarade puno lošije nego su kompanije dosad izvješćivale. No, čini se da su zabrinutosti bile pretjerane", kazao je Kevin Baker, analitičar pri Commerzbanku. Ipak, dobitci na tržištima bili su ograničeni zbog kretanja tečaja eura prema rekordnim razinama u odnosu na dolar, što potiče zabrinutost oko konkurentnosti izvoza europskih kompanija. Optimizam ulagača poljuljan je bio najnovijim pokazateljem njemačkog ekonomskog instituta ZEW, koji govori o padu povjerenja ulagača i analitičara u najvećem europskom gospodarstvu u studenome na najniže razine u gotovo dvije godine. Među lošim vijestima izdvaja se podatak o njemačkom bruto domaćem proizvodu (BDP), koji je uvećan svega 0,1 posto u trećem tromjesečju, ispod očekivanih 0,3 posto.

Optimizam ulagača bio je pred kraj tjedna poljuljan i preliminarnim podacima o BDP-u eurozone, koji je u trećem tromjesečju porastao po najnižoj stopi u više od godinu dana. Ekonomisti kažu kako najnovije brojke pokazuju da visoke cijene nafte i jačanje eura pogađaju gospodarski rast i izvoz. "Ovo je prilično loša vijest za izglede za gospodarskim oporavkom i šalje poruku Europskoj središnjoj banci da zaboravi svaku pomisao na ikakvo skorašnje zaoštravanje monetarne politike", kazao je glavni ekonomist u Bear Stearnsu, David Brown.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je u tome razdoblju 0,4 posto, na 11.019 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više