Polančec se tijekom istrage nalazio s uhićenim menadžerima iz Podravke?

MINISTAR gospodarstva i potpredsjednik Vlade, Damir Polančec posljednjih je mjesec dana nekoliko puta kontaktirao i razgovarao s uhićenim menadžerima iz Podravke, iako je policija već tada otpočela istragu protiv njih.

Iz pouzdanih izvora Jutarnji list saznaje da se Polančec u razdoblju istrage protiv Podravkinog menadžmenta nalazio sa svojim, sada pritvorenim kumovima i prijateljima iz te koprivničke tvrtke.

Polančec će tek postati dio istrage?

Nagađa se da su podaci o kretanju potpredsjednika Vlade dobiveni od ljudi iz Podravkina menadžmenta koji su surađivali s policijom. Ne isključuje se niti mogućnost da je USKOK pratio njegovo kretanje i prisluškivao ga.

Polančec nije obuhvaćen formalnom istragom o događanjima u koprivničkoj tvrtki, no postoji mogućnost, kako tvrdi izvor za list, da će njegovo ime isplivati kada USKOK pribavi svu dokumentaciju, uključujući i ugovor s mađarskom OTP bankom. Ona je naime odobrila 34,2 milijuna eura kredita off shore tvrtki varaždinske Fime i time zatvorila potraživanja londonskog Merrill Lyncha od Podravke koja su iznosila 26,7 milijuna eura. Nije jasno gdje je završila razlika od 7,5 milijuna eura koliko kredit OTP banke premašuje potraživanja Merrill Lyncha.

U vrijeme sklapanja kredita s mađarskom bankom, vodili su se razgovori o prodaji Ine između Vlade i mađarskog MOL-a. Jedan od većih dioničara MOL-a je upravo OTP banka, a u pregovorima je sudjelovao i sam Polančec kao ministar gospodarstva.

"Nisam utjecao na izbor novih članova Uprave"

Nadzorni odbor Podravke odabrao je novog predsjednika i zamjenika predsjednika Uprave dok su uhićeni članovi zadržali svoja radna mjesta. Postoje nagađnja o tome da su novi članovi imenovani po političkoj liniji te da je riječ o "Polančecovim ljudima". Potpredsjednik Vlade je negirao takvo "tendenciozno nametanje teze" da je utjecao na izbor članova Uprave.

"Odlučno demantiram takve medijske napise i odbacujem bilo kakvu svoju povezanost s bilo kakvim odlukama Nadzornog odbora Podravke", napisao je Polančec u priopćenju.

Pročitajte više