Policija: Vozač turskog veleposlanstva sprječavao policajca u obavljanju dužnosti

POLICIJA će podnijeti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu o jučerašnjem privođenju vozača turskog veleposlanstva u Hrvatskoj, osumnjičenog da je sprječavao policajca u obavljanju dužnosti, izjavila je danas glasnogovornica zagrebačke policije Stanka Saraja.

Vozač turskog veleposlanstva priveden je jučer nakon što je, tvrde u policiji, u nekoliko navrata odgurnuo policajca i odbio mu pokazati dokumente koje je policajac tražio jer je nepropisno parkirao automobil u središtu grada na nogostupu u Masarykovoj ulici.

"Osim prekršaja zbog nepropisnog parkiranja, sumnja se da je vozač svojim ponašanjem počinio kazneno djelo sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti", kazala je Saraja.

Objasnila je da je policajac, uočivši nepropisno parkiran automobil na nogostupu, pozvao "pauka". Kada je automobil već bio dignut pojavio se vozač veleposlanstva koji je, tvrde u policiji, odbivši predočiti dokumente, nekoliko puta odgurnuo policajca.

Vidjevši to, djelatnici Zagrebparkinga pozvali su pomoć, a kada su stigla dvojica policajaca pojavio se i turski veleposlanik s prevoditeljem, a potom i još nekoliko osoba iz veleposlanstva.

Saraja tvrdi da su pokušali odvesti vozača.

"Policajci su to spriječili i upotrijebivši najlakši oblik tjelesne snage, tzv. hvat pod ruku, vozača su smjestili u policijsko vozilo i priveli u postaju, gdje je došao i veleposlanik", kazala je Saraja.

Objasnila je da je vozač pušten nakon što je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) javljeno da ima diplomatski imunitet.

Dodala je da je policajci nisu mogli pretpostaviti da je riječ o osobi s imunitetom jer vozač nije želio pokazati dokumente i jer je govorio hrvatskim jezikom.

U zagrebačkoj policiji odbacuju tvrdnje nekih medija da su privođenjem prekršili međunarodne konvencije o diplomatskim odnosima.

U turskom veleposlanstvu danas nisu željeli komentirati ovaj slučaj, napomenuvši samo kako su o incidentu izvijestili hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte više