"Politički triler koji je uzburkao duhove": Slovenija iščekuje predstavu u kojoj je glavni lik - država

Foto: Iztok Dimc

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE (Slovensko kazalište mladih) u suradnji sa Zavodom Maska povodom 25. godišnjice samostalnosti Slovenije priprema predstavu u kojoj glavnu ulogu igra - država.

Namjera tvoraca predstave bila je da na osnovi javno dostupnih dokumenata vjerno oslikaju dio politike koja je dovela do osamostaljenja Slovenije, a koja i danas pobuđuje duhove. Premijera predstave bit će 20. travnja.

Predstava s naslovom "Republika Slovenija", a čija je premijera već rasprodana, sastoji se od tri dijela. U prvom dijelu umirovljeni kontraobavještajac prepričava priču kako je u Ministarstvu obrane dobio nalog da iz ormara uzme i zapakira 17 milijuna maraka.

Drugi dio se odvija kod predsjednika republike, koji s još petoricom najvažnijih suradnika iz političkog vrha raspravlja o Sloveniji, između ostalog o trgovini oružjem i tranzitu oružja preko Slovenije. Za stolom se dogovore da Slovenija to više neće činiti i da će javnosti predočiti da se takve stvari nikada niti nisu događale. Prema riječima direktora kazališta Tibora Miheliča Syeda, ovaj prizor predstavlja situaciju koja se zaista dogodila i bila je ključna u nastanku samostalne države Slovenije.

Iako će gledatelji možda dobiti dojam da je predstava politički obojena, direktor kazališta kaže kako tome nije tako. "Zapravo se radi samo o tome da se fokus stavlja na događaje kojima se interpreti razdoblja osamostaljivanja Slovenije bave i danas. Još uvijek ih ti događaji razdvajaju, još uvijek postoje zamjerke...", kaže Mihelič Syed.

Tvorci predstave su odlučili da će ostati anonimni, odnosno da njihova imena za sada nisu važna u kontekstu predstave. Ipak, ključni ljudi u stvaranju predstave bili su slovenski istraživački novinari. "Radi se o suradnji istraživačkog novinarstva i umjetnosti", kazao je Mihelič Syed.

Pročitajte više