Poljoprivrednici BiH najavljuju blokadu graničnih prijelaza

izvoznim kvotama, poljoprivredni proizvođači iz cijele BiH blokirat će 7. svibnja pet graničnih prijelaza preko kojih se konkurentska roba uvozi u BiH, izjavili su u srijedu predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednika Federacije BiH Smail Hadžalić i predsjednik Skupštine peradara i živinara BiH Zlatko Ivanović.

Oni kritiziraju ugovore o slobodnoj trgovini koje je BiH sklopila s Hrvatskom, odnosno sa Srbijom i Crnom Gorom. Ti ugovori, koji se primjenjuju već četiri tjedna, prijete uništavanjem stočarstva i peradarstva u BiH, tvrde organizatori najavljenih prosvjeda. Oni drže da su u neravnopravnom položaju u odnosu na zemlje izvoznice i traže zaštitne mjere.

O teškoćama domaćih proizvođača svjedoči primjer uvoza konzumnog mlijeka od hrvatskog koncerna "Lura", dok je u Mljekari u Bihaću uskladišteno 1,3 milijuna litara mlijeka.

U hladnjačama se nalazi 2,5 tisuća tona domaće piletine, a tridesetak tisuća pilića moralo je biti uništeno jer domaću piletinu nitko ne kupuje zbog uvoza iz Hrvatske, tvrde organizatori prosvjeda protiv ugovora o slobodnoj trgovini.

(Hina) xspod ybs

Pročitajte više