Poplave u Slavoniji: Stiže val iz Mađarske, voda u Brodsko-posavskoj županiji nije za piće

PREMA informacijama Državnog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj rijeke Dunav raste te se očekuje dnevni porast vodostaja i do 40 centimetara. Na Dunavu su započete pripreme zbog mogućih poplava, a pripadnici Hrvatske vojske i dalje se nalaze na terenima gdje se pune vreće s pijeskom.

U Baranji se situacija stabilizirala te nije došlo do evakuacije 1.500 stanonika, kako je bilo najavljeno, već je samo 11 obitelji evakuirano. Mađari su u svoje kanale i akumulacijska jezera pustili velike količine vode te propustili o tome obavijestiti Hrvatske vode. Direktor Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đurković upozorava kako bi u idućim satima, zbog vodnog vala koji stiže iz Austrije i Mađarske, Dunav mogao narasti čak do dva metra te da bi mogao doseći razinu od 700 do 750 centimetara.

U Brodsko-posavskoj županiji voda nije za piće

U Brodsko-posavskoj županiji zbog zamućenja u izvorima iz kojih se vodom opskrbljuju naselja Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići i Čelikovići voda nije za piće. Za ta je mjesta Vodovod Slavonski Brod osigurao vodu za piće u spremnicima.

Na području Nove Gradiške postavljene su dvije cisterne s pitkom vodom, a dvije su cisterne postavljene i u Velikoj Kopanici i Gundincima. U naseljima Davor, Orubica i Lužani vodu iz vodovodnih sustava za piće treba prije prokuhati.

Voda iz vodovoda na području naselja Vrbje, Donji Andrijevci, Nova Gradiška, Kovačevac, Rešetari, Dragalić, Gornji Bogićevci, Uskoci i Stara Gradiška te iz arteških zdenaca u Donjim Andrijevcima i Garčinu također nije za piće.

Upozoravaju se građani i na mogućnost onečišćenja vode za piće iz bunara.

Pročitajte više