Porezna uprava: Plaće u Hrvatskoj radnicima ne isplaćuje 7.157 poslodavaca

Ilustracija: Shutterstock

PLAĆE u Hrvatskoj ne isplaćuje 7.157 poslodavaca, koji zapošljavaju 23.825 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do kolovoza ove godine.

Prema popisu objavljenom 15. listopada, plaće ne isplaćuju 5.933 pravne osobe s 20.356 zaposlenih te 1.224 fizičke osobe s 3.469 radnika.
 
Podaci su formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do kolovoza 2015. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno) te za obračunsko razdoblje od veljače do kolovoza (kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci), objašnjavaju iz Porezne uprave.

Sve više poslodavaca ne isplaćuje plaće


Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, koji se objavljuju na njihovim internet stranicama, nisu usporedivi jer se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja prošle godine i na njemu je tada bilo 7.038 poslodavaca.

Na popisu objavljenom sredinom rujna, koji se odnosio na razdoblje obračuna od siječnja do srpnja ove godine, bilo je ukupno 6.936 poslodavaca, koji zapošljavaju 22.792 radnika.

Pročitajte više