Potpisivanje američko-jadranske povelje odgođeno

POTPISIVANJE Američko-jadranske povelje predviđeno za idući petak 2. svibnja će biti odgođeno zbog putovanja američkog državnog tajnika Colina Powella na Bliski istok.


State Department je u svojem programu za 2. svibnja imao predviđeno da će Hrvatska, Albanija, Makedonija i Sjedinjene Države potpisati Američko-jadransku povelju, ali je nakon toga iskrsnulo moguće putovanje državnog tajnika Colina Powella na Bliski istok zbog čega će se potpisivanje odgoditi.


"Nisam siguran kada će biti potpisana", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Na pitanje što je razlog odgađanja Boucher je odgovorio da se "radi o rasporedu" tajnik Powella koji je vrlo nabijen.

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić kazao je za Hinu kako je potpisivanje odgođeno zbog Powellove bliskoistočne turneje koja ne daje dovoljno vremena Powellu da se posveti Povelji.

"Očekujemo novi ternim potpisivanja", rekao je on.

Američko-Jadranska povelja formalizira potporu Sjedinjenih Država, Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji na njihovom putu u NATO i predviđa suradnju tri zemlje na ispunjavanju uvjeta za prijam u Sjevernoatlantski savez.

Boucher je naglasio američku predanost Povelji koja potiče proces prijama Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO.

"To je dokument koji nam je važan i radimo uporno na njemu," rekao je Boucher.

Na pitanje kada bi Povelja mogla biti potpisana on je rekao kako "nema određen datum potpisivanja".

Powell već ovoga tjedna planira putovanje na Bliski istok kako bi razgovarao o mirovnom planu četvorke za Izraelce i Palestince kao i o stanju stvorenom nakon vojne intervencije u Iraku.

Visoku dužnosnik State Departmenta ostavio je još malu vjerojatnost da bi se potpisivanje ipak moglo dogoditi.

"Ako tajnik bude putovao tada onda to može biti pomjereno, ili to može učiniti zamjenik državnog tajnika (Richard Armitage)", rekao je za Hinu visoki dužnosnik State Departmenta.

"Program ostaje, ovo je samo pitanje utvrđivanja ceremonije", naglasio je dužnosnik.

Na navod da je to u Hrvatskoj postalo političko pitanje ispunjeno spekulacijama da Sjedinjene Države odgađanjem potpisivanja kažnjavaju Hrvatsku zbog nedostatne potpore vojnoj akciji u Iraku dužnosnik je kazao: "Ne radi se o politici nego o tehničkom pitanju. Mi želimo tu Povelju i snažno je guramo".


Pročitajte više