Potpukovnik Novaković pušten iz pritvora u Skoplju

POTPUKOVNIK Vojske Srbije i Crne Gore Mile Novaković, koji je u četvrtak uhićen na makedonskoj granici, pušten je u ponedjeljak iz pritvora u Skoplju, nakon što je Hrvatska povukla tjeralicu za njim, jer se ispostavilo da je prigodom sudjenja u Šibeniku, kada je osuđen na 20 godina zatvora, došlo do zamjene identiteta, javila je beogradska agencija Beta.

Tjeralica je povučena nakon što se ispostavilo da postoje dvije osobe istoga imena i prezimena, Mile Novaković, koje su obje rođene iste godine. Obojica su bili oficiri vojske tzv. republike srpske krajine i obojica su sudjelovala u agresiji na Republiku Hrvatsku tijekom Domovinskoga rata. Razlikuju se, međutim, u činovima - jedan je general, a drugi potpukovnik.

Županijski sud u Šibeniku je godine 1995. osudio, u odsutnosti, na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima potpukovnika Milu Novakovića, misleći da osuđuje generala Milu Novakovića.

Očekuje se da će Županijski sud u Šibeniku obnoviti cijeli postupak u "slučaju Novaković".

Prema agenciji Beta, potpukovnik Novaković, je rekao novinarima kako poznaje generala Mila Novakovića, ali ne zna gdje se on sada nalazi. Potpukovnik Novaković je sada pripadnik vojske SCG i predsjednik Upravnog odbora Udruge ratnih invalida Srbije.

Pročitajte više