Poznati odgovorni za masakr u Srebrenici

POSEBNO povjerenstvo koje je imalo zadaću istražiti okolnosti pod kojima je u srpnju 1995. godine počinjen masakr nad Bošnjacima Srebrenice došlo je do pouzdanih podataka o počiniteljima tog zločina, no njihova imena neće biti objavljena kako se ne bi ugrozili očekivani sudski postupci, izjavio je u Sarajevu voditelj Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Gordon Bacon.

On je u Sarajevu razgovarao s predstavnicama Udruge majki iz Srebrenice i Žepe, kojima je kazao da je prije nekoliko dana završeno preliminarno izvješće o zločinu u Srebrenici samo polazna točka za prikupljanje informacija o svim odgovornima za zločine kao i o masovnim grobnicama.

Nakon energičnog pritiska međunarodne zajednice Povjerenstvo za Srebrenicu je od vlasti Republike Srpske uspjelo dobiti podatke o lokacijama 32 masovne grobnice koje kriju tijela Srebreničana što su ih postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića pobile nakon pada Srebrenice, enklave koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih naroda.

Predsjednica Udruge majki Srebrenice i Žepe Munira Subašić uručila je Baconu dva popisa žrtava zahtijevajući da ta imena uđu u konačno izvješće.

Jedan popis sadrži 9500 a drugi 10500 imena nestalih Bošnjaka.

Razlika u tom brojkama objašnjava se činjenicom kako su tijekom masakra u Srebrenici pobijene cijele obitelji pa nestanak njihovih članova nije imao tko prijaviti pa su podaci o takvim žrtvama prikupljani naknadno od drugih svjedoka.


Pročitajte više