Predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao Božić

Predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić uputio je danas, u ime svih saborskih zastupnika i svoje osobno, čestitku hrvatskim građanima u prigodi božićnih blagdana.

´Vrijeme božićnih blagdana i ove godine priziva nam u sjećanje ne tako davnu 1990., kada je 22. prosinca Hrvatski sabor donio ´božićni´ Ustav, prvi suvremeni demokratski Ustav u slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj.

U razmjerno kratkom vremenu od tada do danas uslijedila je mukotrpna borba za neovisnost, priznanje i afirmaciju u međunarodnoj zajednici, a istodobno s njom ne manje lak put preobrazbe u istinski demokratsko društvo´ - stoji u čestitki predsjednika Sabora.

´Ciljevi koje je RH odredila kao svoje vanjskopolitičke prioritete - ulazak u EU i NATO - isti su od samih početaka neovisnosti, ali danas dobivaju na važnosti intenzivnošću aktivnosti usmjerenih na njihovo ostvarenje.

Široki nacionalni konsenzus o tim ciljevima dobio je ovih dana novu potvrdu u Hrvatskom saboru, koji je donio, suglasnošću svih stranaka, Rezoluciju o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji´ - podsjeća predsjednik Sabora, ocijenivši kako ´nema nikakve sumnje da Republika Hrvatska kroči putem koji je izabrala velika većina njezinih građana´.

´Izvan svake dvojbe je´, kaže Tomčić, ´i činjenica da će brzina ostvarenja željenog u znatnoj mjeri ovisiti i o brzini provedbe svih reformi i mjera koje dalje jačaju demokratski proces´.

´To se osobito odnosi na uklanjanje posljedica rata, jačanje zdravog tržišnog gospodarstva i njegovu vanjskotrgovinsku afirmaciju, ali i na mjere socijalne države kao korektiv pukog tržišnog načela.

Svijest o zajedničkom cilju i suglasje oko načina njegova dosizanja bit će stoga i u unutarnjoj politici osnovni preduvjet postizanja mikroekonomske stabilnosti. To se osobito odnosi na efikasno smanjenje nezaposlenosti. Snažni investicijski zamah, otvaranje novih radnih mjesta temeljni su pokretači rasta standarda svih naših građana´ - stoji u čestitki predsjednika Hrvatskoga sabora.

Zlatka Tomčića koji je istaknuo kako nas ´upravo božićno vrijeme potiče da svijet i ljude oko sebe promatramo u duhu zajedništva, bez kojeg je nemoguć bilo koji važniji ljudski pothvat´.

´Poštovani građani Republike Hrvatske!

U ime svih zastupnika Hrvatskog sabora i svoje osobno želim vama i vašim obiteljima blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu novu godinu, u kojoj ćemo, okrenuti budućnosti, dati svoj doprinos modernoj, uspješnoj i pravednoj Hrvatskoj´ - stoji na kraju čestitke predsjednika Hrvatskog sabora.

Pročitajte više