Predsjedništvo BiH podržalo prijenos ovlasti s NATO-a na EU

PREDSJEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine podržalo je u četvrtak prijenos zapovjednih ovlasti nad mirovnom misijom u toj zemlji s NATO-a na Europsku uniju pod uvjetom da njihov mandat ne bude bitno drugačiji od onoga kojega sada ima SFOR.

Nakon sjednice bosanskohercegovačkog državnog vrha član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić kazao je novinarima u Sarajevu kako je zaključeno da mandat europskih snaga koje bi krajem ove ili početkom naredne godine naslijedile SFOR treba biti definiran rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Pri tom je od ključnog značenja da mirovne snage budu u stanju pružiti potporu nastavku obrambenih reformi ali i obavljati zadaće poput uhićenja osumnjičenih za ratne zločine.

Vlasti BiH, istaknuo je Tihić, također žele da se nađe rješenje kojim će se osigurati da europske mirovne snage blisko surađuju s američkim.

Bosna i Hercegovina pri tom je i jednima i drugima pripravna ponuditi svoje vojne instalacije na korištenje.

Prema dosadašnjim najavama iz Bruxellesa, vojna misija EU u BiH funkcionirala bi na temleju sporazuma "Berlin plus" koji predviđa blisku suradnju s NATO paktom u slučaju ozbiljnijih vojnih prijetnji.

Operativno zapovjedništvo EU nad vojnim snagama u BiH istodobno bi bilo podržano posebnim stožerom NATO-a u toj zemlji na čijem bi čelu bio američki general s dvije zvjezdice.

Zbog posebne zainteresiranosti za nastavak američkog vojnog prisustva u BiH, Predsjedništvo te zemlje u četvrtak je odlučilo odrediti časnika za vezu pri stožeru američke vojske u Iraku.

Kako je pojasnio Sulejman Tihić, taj bi časnik imao zadaću pregovarati o mogućem angažiranju vojnika iz BiH u iračkoj mirovnoj misiji.

"Kako sada stvari stoje, vjerojatno bismo tamo poslali jednu postrojbu za razminiravanje", kazao je Tihić no bez naznake kada bi to moglo biti.

Pročitajte više