Prema isplati božićnica: Sindikat Vladi čestitao pola Božića

SINDIKAT državnih službenika i namještenika Hrvatske, prema isplaćenom iznosu od pola božićnice, čestita Vladi pola Božića. Ostatak dobrih želja Sindikat će uputiti Vladi nakon isplate preostalog dijela božićnice u proljeće ili po njenoj isplati u sudskom postupku, priopćio je danas taj sindikat.

Licemjernim smatraju da se sindikatima predbacuje "guranje glave u pijesak" i to od strane Vlade koja je godinama odbijala sindikalne prijedloge za pravim pregovorima o plaći i sitnim ustupcima po resorima dovela do multipliciranja materijalnih prava u kolektivnim ugovorima, kao jedinog načina za povećanje plaća u državnim i javnim službama. Kada se govori o preusmjeravanju iznosa prava, poput naknade za prijevoz, sindikat upozorava kako bi se time dovelo u pitanje ustavno načelo da svaki državljanin Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, biti primljen u javne službe.

"Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade"

Naknade za prijevoz nekih službenika i namještenika gotovo sustižu iznos njihove plaće, to više govori o visini plaća u državnoj službi nego što je argument za ukidanje takve naknade. Vlada se godinama oglušivala o zahtjeve za donošenjem uredbe o dodatku za natprosječne rezultate rada temeljem ocjene učinkovitosti rada, premda joj je to bila obveza iz Zakona o državnim službenicima i namještenicima, podsjećaju iz Sindikata.

"Ne vjerujemo u dobre namjere Vlade koja trenira strogoću na državnim službenicima i namještenicima i građanima, ali nije u stanju pravovremeno naplatiti potraživanja od tvrtki koje su, očito, iznad zakona", stoji u priopćenju. Sindikat upozorava da se isplata drugog dijela duga Ine u proljeće 2010. godine preklapa s najavljenim terminom moguće isplate drugog dijela božićnice zaposlenika u javnim i državnim službama.

Pročitajte više