Press: Gotovinu je u bijegu locirala srpska policija!

ANTE GOTOVINA lociran je 2005. godine zahvaljujući akciji kriminalističke policije Srbije, koja je prateći aktivnosti jednog od šefova zemunskog klana Luke Bojovića, došla do veze s Hrvojem Petračem, jednim od ključnih jataka i financijera Gotovininog bijega, donosi u današnjeg broju beogradski Press.

Pod naslovom "Gotovinu je uhapsila srpska policija", Press tvrdi da su ovu informaciju dosad znale samo tri osobe iz tadašnjeg vrha srpskog MUP-a, a čuvali su je u strogoj tajnosti kako bi nastavili rad na razbijanju klana Luke Bojovića, kriminalca koji je i danas u bijegu, a hrvatskoj je javnosti poznat kao kum Cvetka Simića, gangstera čije je tijelo u ožujku 2010. pronađeno u jarunskom jezeru.

Do Gotovine došli prisluškivanjem Petrača?

Pola godine prije uhićenja Gotovine, početkom ljeta 2005., navodno se pojavio operativni podatak da se sprema serija ubojstava po Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a srpska policija je procijenila da će glavni dio posla odraditi klan Luke Bojovića. Na mjerama prisluškivanja bili su brojni srpski kriminalci, no policija navodno nijednu informaciju nije mogla izvući dok nisu "stisnuli" Bojovićevog kuma Cvetka Simića, kojemu su u praćenju brojeva i ljudi s kojima je komunicirao našli i broj Hrvoja Petrača. Press se poziva na policijski izvor koji tvrdi da je Simić razgovarao s Petračem, a da veza Gotovine i Bojovića potječe iz Legije stranaca kojoj su obojica u jednoj fazi života pripadali.

U tekstu se navodi da su Petrač i Bojović bili u sporazumu po kojemu je Bojovićev klan trebao organizirati likvidaciju Roberta Matanića, dok bi im se Petrač odužio smaknućem Andrije Draškovića, jednog od viđenijih likova beogradskog podzemlja. Prema pisanju Pressa, ispada da je srpska policija prva locirala Hrvoja Petrača u Izraelu, kod kojega je, prije hapšenja u Grčkoj, "pronađen link do Gotovine".  Poslije tih operativnih saznanja, na uhićenju Gotovine su dva mjeseca navodno radile strane obavještajne službe, dok su hrvatska i srpska policija, tvrde u Pressu, nastavile rad na razotkrivanju mreže mafijaških jataka.

Haška presuda Anti Gotovini zakazana je 15. travnja.

Pročitajte više