Prorektor o izborima za Studentski zbor: Sveučilište ne može i ne želi biti uključeno

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU ne može se i ne želi involvirati u izbore za Studentski zbor koji je odgovoran za namjensko trošenje novca u skladu s financijskim planom, ustvrdio je prorektor za poslovanje zagrebačkoga Sveučilišta Tonći Lazibat.

Podsjetimo, Lazibat je Studentskom zboru odobrio isplatu sedamstotinjak tisuća kuna neobičnih troškova. 

Razgovarali smo s njim, a u telefonskom razgovoru nam je rekao kako se radi o "uobičajenim računima" te da svaki potpisuje i stoji iza svakog. 

>> Pitali smo prorektora zašto je dao mladom HDZ-ovcu da spiska 700.000 kuna: "Gluposti"

Izbore za Studentski zbor potrebno je provesti po dosadašnjoj propisanoj proceduri, odgovorio je danas prorektor Lazibat na upit Hine zašto je Studentski zbor zagrebačkoga Sveučilišta zatražio opoziv predsjednika Mihovila Miokovića "zbog narušavanja ugleda Zbora i nesavjesnog upravljanja njegovim financijama", iako je Lazibat prethodno za HRT ocijenio da su "svi realizirani troškovi u skladu s financijskim planom Studentskoga zbora". 

Lazibat je podsjetio da financijski plan trošenja sredstava Studentskoga zbora donosi Skupština Studentskoga zbora, a potvrđuje sveučilišni Senat. Istaknuo je da su za odgovorno i namjensko trošenje sredstava u skladu s financijskim planom odgovorna tijela Studentskoga zbora, odnosno Skupština, predsjedništvo i predsjednik.

Stručne službe rektorata Sveučilišta u Zagrebu odgovorne su pak da se poslovni računovodstveni procesi odvijaju transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i aktima, ocijenio je Lazibat.

Slučaj Mioković

Pred Studentskim zborom zagrebačkoga Sveučilišta su izbori za novo studentsko vodstvo, a propitivanje medija kako se troši novac Studentskoga zbor pokrenuo je upravo Mioković kada je u ponedjeljak na svom Facebook profilu, u sklopu najave kandidature za reizbor za predsjednika Studentskoga zbora, objavio sve fakture koje je potpisao u svom mandatu, kako bi njegov rad bio transparentan.

Međutim, mediji su proučivši račune zaključili kako je 700 tisuća kuna Mioković "spiskao" na skupe mobitele i laptope, kamere, individualni komunikacijski trening, uredsku opremu i promotivni materijal, dok je račune slao na potpis prorektoru za poslovanje Sveučilišta Tonćiju Lazibatu. Mioković je pak, u razgovoru s medijima poručio da stoji iza svojih odluka.

Nakon toga je jučer zagrebački Studentski zbor na svom Facebook profilu objavio da Mioković treba odstupiti s mjesta predsjednika i povući kandidaturu za idući mandat, a Skupštini Studentskoga zbora uputili su prijedlog za njegovim opozivom zbog narušavanja ugleda Zbora i nesavjesnog upravljanja njegovim financijama.

Osuda Studentskog zbora

Studentski zbor je ustvrdio kako je "Skupština odobrila jedino financiranje audio-vizualne opreme i nije potvrdila ni jednu drugu stavku, a sporne stavke također nisu bile uvrštene u financijski plan niti u prenamjenu proračuna izglasanu na sjednici Skupštine 14. travnja 2021. godine". 

"Ovim sramotnim poslovanjem i našom neupućenošću, ali ne zbog nezainteresiranosti već zbog predsjednikove oholosti da djeluje sam, neupitno je i potpuno opravdano narušen ugled studentskih predstavnika", poručili su iz Studentskoga zbora.

O Miokoviću, koji je član HDZ-a, oglasila se i Mladež HDZ-a priopćenjem da "HDZ nema nikakvih veza s njegovim postupcima, odlukama ni financijskim poslovanjem Studentskoga zbora", te najavila pokretanje stegovnoga postupka protiv Miokovića.

Nedugo zatim Mioković je jučer podnio zahtjev za ispisom iz članstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jer, kako je potvrdio Hini glasnogovornik HDZ-a, "ne želi biti dodatni teret stranci".

Pročitajte više