PROSJEČNa neto PLAĆa 290 kuna veće nego lani

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u Hrvatskoj u prvim mjesecima ove godine veća je za oko 290 kuna nego prije godinu dana.

Istodobno je prosječna mjesečna bruto plaća, po statističkim podacima za prva dva mjeseca ove godine, za 0,7 postotnih bodova manje 'opterećena' izdvajanjima, a na porez, prirez i doprinose 'odlazi', u prosjeku, 29,6 posto prosječne mjesečne bruto plaće.

Za razdoblje od siječnja do veljače ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 3.838 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2002. nominalno više za 8,2 posto, a realno za 7,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Izraženo u kunama to znači da je u platnoj vrećici prosječnog zaposlenika u prosjeku bilo 290 kuna mjesečno više nego za prva dva mjeseca pošle godine.

Samo za veljaču prosječna je neto plaća bila 3.786 kuna, što pak pokazuje nominalni pad za 2,7 posto ili za 105 kuna u odnosu na siječanj, dok je realno smanjenje iznosilo 2,9 posto.

Na godišnjoj razini, za veljaču ove u odnosu na isti mjesec lani, prosječna je mjesečna neto plaća nominalno viša za 8,2 posto ili za 286 kuna.

Gledano po pojedinim djelatnostima, najveća je prosječna neto plaća za veljaču ove godine isplaćena u proizvodnji radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme, u iznosu od 8.008 kuna, a po visini prosječne neto plaće slijede zračni promet sa 6.140 kuna, osiguranje i mirovinski fondovi (osim obveznog osiguranja) sa 5.800 kuna, istraživanje i razvoj 5.276 kuna.

Najniže su pak plaće već uobičajeno u pojedinim granama prerađivačke industrije - u štavljenju i obradi kože prosječna je neto plaća za veljaču iznosila 1.954 kune, u proizvodnji odjeće 2.132 kune, preradi drva 2.252 kune, proizvodnji tekstila 2.392 kune itd.

Prosječna je pak bruto plaća za prva dva mjeseca ove godine, po podacima Državnog zavoda za statistiku, bila 5.450 kuna, a to je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje nominalno više za 7,1 posto ili za 362 kune, a realno za 6,2 posto.

Usporedba sa prosječnom neto plaćom pak pokazuje da za poreze, prireze i doprinose, po podacima za prva dva mjeseca ove godine, od prosječne bruto plaće 'odlazi' 29,6 posto (ili 1.612 kuna).

To je nešto povoljnije nego za isto razdoblje 2002. kada je udio izdvajanja za poreze, prireze i doprinose, u prosječnoj bruto plaći iznosio 30,3 posto.

Proizlazi, dakle, da je prosječna mjesečna bruto plaća za 0,7 postotnih poena manje 'opterećena' izdvajanjima nego prije godinu dana.

(Hina) ds ds

Pročitajte više