Protestanti i katolici postigli sporazum o zajedničkoj upravi u Sjevernoj Irskoj

DANAS su u Sjevernoj Irskoj održani prvi povijesni pregovori između protestantske stranke DUP koju vodi Ian Paisley i katoličkog Sinn Feina kojim presjedava Gerry Adams.

Adams i Paisley su se dogovorili kako će oformiti zajedničku izvršnu vladu, koja će upravu nad ovom Britanskom provincijom preuzeti 8. svibnja. Ovo su bili prvi izravni pregovori ikad održani između predsjednika ovih dvaju stranaka jer su Adams i Paisley desetljećima bili žestoki protivnici. Paisleyev DUP zalaže se za nastavak britanske vladavine u Sjevernoj Irskoj, dok Sinn Fein želi ujedinjenu Irsku.

Očekuje se da će prvi ministar nove administracije postati Paisley, a njegov će zamjenik biti Martin McGuinness iz Sinn Feina. Prema Paisleyjevim riječima, DUP je potpuno predan formiranju zajedničke vlade, a Adams je ovaj sporazum nazvao "novom erom" za Sjevernu Irsku.

Svoje zadovoljstvo sporazumom izrazio je i britanski premijer Tony Blair: "Ovo je izuzetno velik dan za stanovnike Sjeverne Irske, ali i za sve ostale koji žive na ovim otocima. Sve što smo radili podljednjih deset godina vodilo je prema ovom trenutku." 

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više