Pučki pravobranitelj Ante Klarić u Karlovcu

PUČKI pravobranitelj Ante Klarić, koji je u petodnevnu posjetu Karlovačkoj županiji, danas je razgovarao sa županom Vladom Jelkovcem, gradonačelnikom Božidarom Johom i s predstavnicima regionalnog Ureda za povratnike, prognanike i izbjeglice.

Nakon sastanaka zatvorenih za javnost pučki pravobranitelj je izrazio zadovoljstvo obnovom u ratu porušenih kuća, a svoje prijedloge i zapažanja u dogovoru s vodstvima lokalne samouprave dostavit će Vladi, a moguće i Hrvatskom saboru.

Ocijenio je da obnovu gradske jezgre koče imovinsko-pravna pitanja jer se država kao vlasnik prema napuštenim starim građevinama, poput vojarne na Trgu bana Jelačića, ne odnosi kao dobar gospodar. Klarić se složio s gradonačelnikom da bi grad bio bolji gospodar te će se zauzeti da država ubrza postupak ustupanja napuštene državne imovine gradu, koji bi joj tako mogao odrediti novu namjenu.

Klarić će se sastati i s nevladinim udrugama za ljudska prava te obići nekoliko područja posebne državne skrbi.

Pučki pravobranitelj Klarić već je posjetio Sisačko-moslavačku i Vukovarsko-srijemsku županiju a do kraja godine kani ih posjetiti ukupno deset. Time se želi unaprijediti odnosi lokalne uprave i samouprave i Ured pučkog pravobranitelja učiniti pristupačnijim i ugroženim skupinama stanovništva, poput raseljenih osoba, prognanika i doseljenika, odnosno onima koji otežano ostvaruju svoja prava u tijelima državne i lokalne uprave.

Pročitajte više