Račan: Vlada sutra o pismu namjere za sudjelovanje u izgradnji koridora V.c

PREMIJER Ivica Račan najavio je danas da će Vlada na sutrašnjoj sjednici utvrditi tekst pisma namjere o sudjelovanju Hrvatske u izgradnji autoceste na koridoru V.c kroz BiH, te da se nada da bi u iduća dva dana s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem potpisao protokol o izmjeni članka 9. Sporazuma o Pločama.

"Time izražavamo uvjerenje da se odnosi Hrvatske i BiH odvijaju dobro i u interesu ljudi koji žive u obje zemlje", izjavio je Račan u Banskim dvorima.

Premijer je podsjetio da je autocesta na koridoru V.c važna i za BiH i za Hrvatsku, te da je Hrvatska zainteresirana da se ta cesta što prije i kvalitetnije izgradi.

Vlada bi stoga sutra trebala utvrditi tekst pisma namjere u kojem se, kazao je Račan, naglašava da je važno dobro pripremiti projektnu dokumentaciju potrebnu za međunarodni javni natječaj za izgradnju autoceste.

Premijer procjenjuje da je za te pripremne radnje potrebno 7 do 9 milijuna dolara. "Hrvatska je spremna financirati te radnje u toj visini pod uvjetom da dođe do međunarodnog javnog natječaja", kazao je.

Dodao je da Hrvatska spremna to učiniti neovisno o tome hoće li ili ne hrvatske tvrtke na međunarodnom natječaju dobiti posao. Vlada će podržati hrvatske tvrtke da idu na taj natječaj, te očekuje da na međunarodnom natječaju najbolji ponuđač dobije posao.

Račan nije želio ulaziti u to kako bi i na osnovu čega bosansko-malezijska tvrtka Bosmal trebala graditi autocestu koridorom V.c.

Naglašava da se tijela BiH mogu opredijeliti i za druga rješenja, za koja onda snose posljedice. "Što će odlučiti BiH i njene vladajuće strukture vidjet ćemo i to je njihova stvar", kazao je.

Račan je izrazio i nadu kako bi u iduća dva dana s Terzićem mogao potpisati protokol o luci Ploče.

Protokol je vezan uz članak 9. Sporazuma o Pločama, iz kojeg bi se izostavio sedmi član Povjerenstva, predstavnik međunarodne zajednice.

Do sastanka Račan-Terzić došlo bi "negdje na sredini puta između Zagreba i Sarajeva", moguće u Kostajnici.

Pročitajte više