Rak kod djece u porastu u Europi

RAK KOD djece i adolescenata u Europi u zadnja tri desetljeća postojano raste ali je povećana stopa preživljavanja, objavili su u petak istraživači.
Bolest je još rijetka kod mlađih od 20 godina, ali znanstvenici iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) u Lyonu, koji su skupili podatke, kazali su da njihovi rezultati jasno pokazuju trend.

"Stopa raka kod djece raste oko jedan posto godišnje u zadnjih 30 godina", kazala je dr. Eva Steliarova-Foucher, epidemiologinja pri IARC.

Kod adolescenata (djece stare između 15 i 19 godina) slučajevi raka popeli su se na 1,5 posto svake godine.

No, Steliarova-Foucher kazala je da je napredak u liječenju i dijagnosticiranju pomaknuo stopu petogodišnjeg preživljavanja na 75 posto za djecu u zapadnoj Europi i 63 posto u istočnoj Europi.

Premda istraživači, koji su svoja otkrića prenijeli u medicinskom časopisu The Lancet, ne znaju zašto je sve više slučajeva raka u djece, boje se da bi se to djelomice moglo objasniti naprednijom dijagnostikom i boljim praćenjem slučajeva.

Znanstvenici su ispitivali podatke iz 63 europska popisa oboljelih od raka koji su obuhvatili 113.000 slučajeva raka u djece i više od 18.000 slučajeva kod tinejdžera kojima je rak dijagnosticiran između 1970. i 1999. godine.

Naišli su na povećanje u svim vrstama raka kod djece i mladih. Leukemija i tumor mozga najčešće su vrste raka kod europske djece, dok su karcinom i limfom najčešći kod tinejdžera.

Pročitajte više