RASTU RIJEKE Kupa se izlila iz korita, u 24 sata narasla tri i pol metra - evo gdje prijete poplave

Foto: FAH

VELIKE količine kiše na Kvarneru i u Gorskom kotaru tijekom subote i noći na nedjelju povećale su vodostaj rijeka, pa su u tijeku redovne mjere za obranu od poplava na Kupi i Rječini. 

Kupa se izlila iz korita na cestu Brod na Kupi-Kuželj. Vatrogasci tijekom proteklog dana i noći nisu imali značajnijih intervencija zbog poplavnih i bujičnih voda na području Rijeke, doznaje se od Javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

Kupa narasla za skoro četiri metra

Prema podacima Hrvatskih voda na mjernoj postaji Selo Kupa uz granicu sa Slovenijom je u 10 sati izmjeren vodostaj od 420 cm (prije 24 sata iznosi je svega 59 centimetara), pa je na snazi izvanredno stanje (proglašava se nakon  vodostaja od 4 metra).

Kupa još uvijek raste, a maksimalni vodostaj očekuje se sutra - oko 700 centimetara. a snazi će biti pripravne mjere obrana od poplava. Raste i Korana u Karlovcu, ali i Dobra, pa je to područje najkritičnije.

Kako je kiša u subotu padala tijekom cijelog dana, najveća količina oborina izmjerena je na mjernoj postaji Crni Lug - Risnjak, 146 litara po četvornom metru. U Delnicama je palo 125 litara, a u Rijeci 74, izvijestio je Državni hidrometeoroški zavod.

Kiša pada i u nedjelju, iako u manjim količinama. Tijekom dana mogući su mjestimični pljuskovi s grmljavinom.

Obilna kiša je dovela i do porasta vodostaja rijeka na zapadu zemlje. U Istri je vodostaj Raše kod Potpićna porastao za više od tri metra, pa je  jutros  nakon 6 sati dosegnuo 447 cm, ali je od tada u postupnom opadanju. U 11 sati iznosi 332 cm.

Pročitajte više