Ratne bilješke Ratka Mladića: Milošević i Tuđman htjeli su podjelu

ODVJETNICI obitelji ratnog zločinca Ratka Mladića najavili su da će do kraja mjeseca podnijeti zahtjev da se Mladić proglasi mrtvim, piše Press. S druge strane, dužnosnici tvrde da to neće utjecati na nastavak potrage srpskog tužiteljstva i Haaga za Mladićem.

"Do sada smo čuli da je posljednji put viđen prije sedam godina, odnosno vidio ga je njegov kuhar u vojnim objektima na Divčibarama i Stragarima. Sve nakon toga su samo nagađanja, a s obzirom na uvjete u kojima je mogao živjeti, obitavajući u pećinama ili zemunicama, ali i na njegovo odavno narušeno zdravlje, nameće se zaključak da je Mladić mrtav", kazao je odvjetnik.

"Na temelju čega vjeruju da je Ratko Mladić živ?"

Prema Zakonu o izvanparničnom postupku, kako objašnjava Šaljić, moguće je pokrenuti proceduru da se proglasi mrtvim nestala osoba starija od 70 godina, i to ako o njoj nema pouzdanih podataka više od pet godina. Međutim, kako Ratko Mladić ima 68 godina, treba dokazati postojanje okolnosti koje utvrđuju da je on mrtav. 

"Neće oni podnijeti zahtjev samo zbog imovine i zamrznute mirovine, nego zbog svakodnevnog proganjanja kojemu su izloženi. Ako ga sve ovo vrijeme državna tijela ga nisu uspjela locirati, niti su dobila bilo kakav podatak o njegovom postojanju, ne razumijem na temelju čega vjeruju da je Ratko Mladić živ", rekao je Šaljić.

"To što oni izjavljuju ne može utjecati na rad tužiteljstva. Naš cilj je pronalaženje Mladića, i u tom smislu će se i dalje poduzimati sve potrebne mjere. Znači, bez obzira na izjave odvjetnika ili podnošenje zahtjeva da se haški optuženik proglasi mrtvim, potraga za njim se nastavlja", kazao je zamjenik tužitelja za ratne zločine, Bruno Vekarić.

Mladićeve bilješke

Tužiteljstvo Haškog suda iznijelo je danas nove izvode iz ratnih bilježaka optuženog generala Ratka Mladića, javlja B92. Prema njima, nekadašnji predsjednici SR Jugoslavije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman "nudili" su bosanske Muslimane jedan drugome, a nijedan ih nije htio. U bilješkama sa sastanka s Miloševićem, 8. srpnja 1993. u Beogradu, Mladić citira predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića: "Pomoći Hrvatima da bi se prisilili Muslimani za podjelu Bosne".

U istom zapisu Mladić navodi i Miloševićeve riječi: "Muslimanima nuditi prihvatljive opcije... a na ratištu im ruinirati pozicije. Ne bih ja išao na presijecanje Muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih sve nudili Hrvatima, a (tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo) Tuđman je rekao: 'Uzmite ih vi'". Milošević je također rekao da "rat mora što prije završiti" i da "ne bi trebalo davati preveliku podršku Hrvatima da se ne bi ustalili u centralnoj Bosni", stoji u Mladićevoj bilježnici.

Pregovori na štetu Muslimana

U danas objavljenim Mladićevim zapisima, kako prenosi B92, opisuju se i pregovori vojnih i političkih lidera bosanskih Muslimana i Hrvata na štetu Muslimana, koji su vođeni u Pečuhu u Mađarskoj i Njivicama u Crnoj Gori od 1992. do 1994.

Na sastanku u Pečuhu, 5. listopada 1992., s delegacijom Hrvatske, Mladić zapisuje riječi Slobodana Praljka kojega naziva "zamjenikom ministra obrane Hrvatske", da je hrvatski cilj "Banovina iz 1939., ako to ne - nastavljamo rat". "Treba razmijeniti stanovništvo, iseliti Hrvate iz Vojvodine", rekao je, prema Mladićevim bilješkama, Praljak tijekom razgovora u kojem je postignut dogovor o primirju Hrvata i Srba u BiH.

Tri tjedna kasnije sugovornici su se sastali u Njivicama, a Praljak je ocijenio: "Na dobrom smo putu da prisilimo Aliju (Izetbegovića, lidera bosanskih Muslimana) da dijeli Bosnu". "Mi ćemo što logistički, što prisilom natjerati Aliju da sjedne za stol s Bobanom (Matom, liderom bosanskih Hrvata) i Karadžićem", rekao je Praljak, prema Mladićevim bilješkama, dodajući da je "Tuđman pristao na razgovor s Karadžićem, Ćosićem (Dobricom, tada predsjednikom SRJ) i Bobanom". Praljak je rekao i da "Hrvatska neće odstupiti od svog interesa i da neće pretjerano zaoštravati sa Srbijom". "Interes nam je da Muslimani dobiju svoj kanton, da bi se imali gdje odseliti", kazao je navodno Praljak.

Bilješke o isporukama oružja

Mladić je u bilješkama detaljno opisao i međusobne isporuke oružja i streljiva između VRS i Hrvatskog vijeća obrane u BiH 1993., kao i davanje vatrene podrške za novac, o čemu je razgovarao na Jahorini 1993. sa zapovjednikom HVO-a Milivojem Petkovićem. Praljak i Petković optuženi su pred Tribunalom, zajedno s drugim liderima bosanskih Hrvata, za zločine nad Muslimanima od 1993. do 1994.

Tužiteljstvo ima namjeru Mladićeve bilješke uvesti kao dokaz na suđenju protiv njih te ih je danas objavilo. Oko 3.500 stranica Mladićevih bilješki iz 18 radnih bilježnica, vođenih između 1991. i 1996., zaplijenjeno je prilikom pretresa stana njegove supruge Bosiljke u Beogradu krajem veljače.

Pročitajte više