Ratzingerovo pismo iz 2004. viđeno kao prijekor Kerryju

NJEMAČKI kardinal Joseph Ratzinger, sada papa Benedikt XVI. odigrao je neizravnu ulogu u američkoj predsjedničkoj kampanji kada je uputio katoličke biskupe da uskrate pričest onima koji podržavaju pravo na pobačaj poput tadašnjeg demokratskog kandidata Johna Kerryja, piše u četvrtak američki list Chicago Tribune.

Ratzinger, tada čelnik Kongregacije za nauk vjere, napisao je pismo američkim biskupima u lipnju 2004. tvrdeći da su katolici koji podržavaju pravo na pobačaj krivi za "težak grijeh" i da ne zaslužuju pričest, piše list.

On nije spomenuo Kerryja ili bilo koga drugog poimence, ali se smatralo da je aludirao na Kerryja kada je rekao da pričest treba uskratiti "u slučaju katoličkog političara koji se dosljedno zalaže i glasuje za zakone tolerantne prema pobačaju i eutanaziji".

Njegovo je pismo također ustvrdilo da je katolik koji glasuje za takvog kandidata "nedostojan".

Kerry, koji je katolik, nije kritizirao novoga Papu. "Izbor novoga Pape je veliki trenutak nade, obnove i mogućnosti za Katoličku crkvu", rekao je on u priopćenju.

Ratzinger je ustvrdio u pismu da nisu sva moralna pitanja jednake težine kao pobačaj i eutanazija te da nesuglasnost s Papom o primjeni smrtne kazne ili o vođenju rata ne bi učinili nekoga nedostojnim da primi pričest.

(Hina) xsl ybr

Pročitajte više