Ravnatelj kazališta "Ulysses" izvijestio o dvama "otočnim projektima" na Brijunima i Golom otoku

Ravnatelj kazališta "Ulysses" Borislav Vujčić izjavio je danas na konferenciji za novinare na Brijunima da je "Ulysses", "otvarajući kazališni dijalog između Brijuna i Golog otoka, dva projekta u ovoj sezoni posvetio pitanju političkog apsurda i Beckettovoj literaturi apsurda".

"U tom dijalogu otočnih obilježja - političke brijunske moći i golootočne kaznionice - od 28. srpnja do 14. kolovoza organizirana je kazališna radionica na engleskom jeziku Core Sample - Goli otok 1949. do 1956.", a 20. i 21. kolovoza bit će izvedena predstava "Play Beckett", rekao je Vujčić.

U radu kazališne radionice sudjelovale su i preživjele golootočne logorašice Vera Winter i Beatrix Fixmann te glumice Caroline John, Amanda Plummer i Vanessa i Lynn Redgrave.

Britanska glumica Vanessa Redgrave, koproducentica i financijerka tog projekta, izrazila je zadovoljstvo njegovom izvedbom, rekavši kako su sudionice radionice proučavale zapisane dokumente preživjelih zatočenica Svetog Grugara i Golog otoka i slušale živa svjedočenja logorašica. Dodala je kako su istraživali poveznicu između drame Samuela Becketta "U očekivanju Godota" i sadašnjeg vremena.

Voditeljica radionice Lenka Udovički izvijestila je kako su sudionice radionice prije 10-ak dana posjetile Goli otok, a o tehničkim uvjetima i logistici ovisi kad će ta ekipa ponovno posjetiti taj otok.

Kako je najavljeno, sudionici kazališne radionice održat će 14. kolovoza u 17 sati večer poezije i glazbe kojom će obilježiti svršetak radionice, a to će, kako je kazao Rade Šerbedžija, biti "svojevrstan hommage ljudskoj slobodi i životu".

Kažnjenički logor Goli otok tadašnje jugokomunističke vlasti otvorile su 1949. za vrijeme unutarkomunističkih obračuna s pristašama J. V. Staljina. Po dostupnim podatcima, kroz logor je prošlo oko 17 tisuća zatočenika, ali je pravi broj teško utvrditi jer se na nj dospijevalo na temelju administrativnih odluka, a ne sudskih presuda. Goli je otok postao metaforom stradanja politički nepoćudnih pojedinaca i skupina.

Drugi novi projekt kazališta "Ulysses" predstava "Play Beckett" najavljena je za 20. i 21. kolovoza.

(Hina) xbžuž/sp ysp

Pročitajte više