Reuters o puštanju Sanadera: S HDZ-om je optužen za stvaranje "crnih fondova"

SVJETSKA agencija Reuters popratila je izlazak bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera iz pritvora "uz jamčevinu od 2,2 milijuna dolara".

U tekstu podsjećaju da je Sanader optužen zbog korupcije te da je u pritvoru proveo više od godinu dana, ali napominju i da na slobodi ne smije odlaziti iz Zagreba bez sudske dozvole. Agencija napominje da je Sanader kao jamčevinu dao 390 tisuća dolara u gotovini, dok su svoje kuće i stanove založili njegovi prijatelji i supruga.

"Optužen zajedno sa svojom bivšom konzervativnom strankom"

Podsjećaju da je Sanader uhićen u Austriji od kuda je u srpnju izručen Hrvatskoj, a da je ovoga puta svoju putovnicu morao ostaviti sudu. Pišu da je Sanader optužen za primanje mita od austrijske Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj kada je bio zamjenik ministra 1995. godine te od mađarskog MOL-a kako bi on dobio većinski paket u Ini.

"Također je optužen, zajedno sa svojom bivšom konzervativnom strankom HDZ, za navodno stvaranje 'crnih fodova' za stranku", piše Reuters i dodaje kako Sanader odbacuje sve optužbe.

Podsjetili su i da je u ljeto 2009. godine neočekivano i bez objašnjenja napustio čelo hrvatske Vlade. "Nasljednica koju je on izabrao, Jadranka Kosor, je potom počela sa antikorupcijskom kampanjom koja je pomogla da Zagreb završi razgovore sa Europskom unijom", piše Reuters te dodaju kako bi Hrvatska u EU trebala ući u srpnju 2013. godine.

Pročitajte više