Reuters objavio kako Rusi nabavljaju čipove za projektile

UNATOČ sankcijama, opseg uvoza elektronike u Rusiju od travnja do studenoga iznosio je 2.6 milijardi dolara, piše Reuters pozivajući se na podatke ruske carine.

Od toga, promet koji dolazi od zapadnih proizvođača iznosio je 777 milijuna dolara. Među uvezenom robom, prema Reutersu, nalaze se mikročipovi američkih tvrtki Intel, AMD, Texas Instruments Inc, Analog Devices Inc i njemačkog Infineon AG, koji se koriste za proizvodnju projektila korištenih u Ukrajini.

Tvrtke zaobilaze sankcije

Reuters piše da sankcionirana elektronika dvojne namjene ulazi u Rusiju preko, primjerice, Turske uz pomoć biznismena kao što je Gekturk Agvaz koji upravlja dvjema tvrtkama - turskom Azu International Ltd i njemačkom Smart Impex GmbH. Agvaz je računala i komponente prestao isporučivao Moskvi zbog sankcija EU, no Azu International Ltd je od travnja do studenoga u Rusiju izvezao računala i komponente u vrijednosti od najmanje 20 milijuna dolara.

Također, Reuters tvrdi da su proizvodi Intela i AMD-a u vrijednosti od najmanje 50 milijuna dolara uvezeni preko hongkonške tvrtke Pixel Devices Ltd. Njen osnivač je Bigfish Investments Ltd, koju kontrolira Rus Kirill Nosov.

Još jedan dobavljač sankcionirane elektronike Rusiji, prema Reutersu, estonska je tvrtka Elmec Trade, iako njezin izvršni direktor Alexander Fomenko tvrdi da se tvrtka pridržava svih sankcija i ograničenja.

Uvoz elektronike u Rusiju ide i preko tvrtke Radiant i, vjerojatno, tvrtke Titan-Micro koja joj je podređena. Intel i AMD obustavili su isporuke svojih proizvoda Rusiji krajem veljače.

Pročitajte više