Revija jednominutnog filma u požegi 23. i 24. svibnja

Na 11. hrvatskoj reviji jednominutnih filmova, koja će se održati 23. i 24. svibnja u Požegi, u konkurenciji će biti 48 filmova.

Za ovogodišnju reviju prijavilo se rekordnih 230 filmova iz dvadesetak zemalja, rekao je Željko Balog, predsjednik Priređivačkog odbora, na današnjoj konferenciji za novinare.

U konkurenciju je ušlo 26 stranih i 22 hrvatska filma, a prijavilo se 136 hrvatskih i 94 stranih filmova, dodao je Balog.

Kao novost najavio je suradnju s Iskonom, na čijim će se internet stranicama prikazati deset najboljih filmova Revije.

Najviše je igranih (22) i eksperimentalnih filmova (15), a slijede animirani (sedam) i dokumentarni (četiri).

Po broju prijava iz inozemstva prvi je Iran (no od njih 25, samo je jedan ušao u konkurenciju), a u konkurenciji najviše filmova imaju Njemačka i Velika Britanija (po četiri).

Novost ovogodišnje Revije je i što će u žiriju biti samo žene, što je, napomenuo je Balog, svojevrsna nadoknada za proteklih 10 godina tijekom kojih je u žiriju bila samo jedna žena.

U petak, 23. svibnja održat će se tri projekcije službene konkurencije, nakon kojih će se dodijeliti nagrade, te program posvećen Motovun film festivalu. Idući dan zajednički je izlet za autore i goste po okolici Požege.

Mjesec dana nakon završetka Revije objavit će se CD-rom sa svim filmovima u konkurenciji.

Organizatori Revije su požeški GFR Film-Video i Hrvatski filmski savez.

Pročitajte više