Rice brani američku politiku u Iraku

Kandidatkinja za američku državnu tajnicu Condoleezza Rice branila je u utorak američku operaciju u Iraku ustvrdivši da su Sjedinjene Države bile spremne za rat u toj zemlji i odbijajući predvidjeti rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Svjedočeći za potvrdu kandidature pred Odborom za vanjske odnose Senata Rice je odgovarala na pitanja o broju američkih vojnika poslanih u Irak, pripremljenosti iračkih snaga da preuzmu brigu za sigurnost zemlje te problemu što oružje masovnog uništavanja nije pronađeno u Iraku iako je to bilo glavno opravdanje predsjednika Georga W. Busha za napad na tu zemlju.

"Uvijek je bilo za očekivati da će biti uspona i padova. Sigurna sam da smo donijeli mnogo odluka od kojih su neke bile dobre, a neke moguće nisu bile dobre, ali je svrgavanje Sadama Huseina bilo vrijedno cijene", rekla je dodavši da je to bila ispravna odluka.

Odgovarajući na pitanja Rice je kazala da je zadovoljna brojem američkih vojnika unatoč pobuni koja je izbila nakon što je Bush objavio završetak glavnih borbi a za njihovo je povlačenje rekla da ovisi o osposobljenosti Iračana da preuzmu sigurnost u svoje ruke kako bi zamijenili oko 150.000 američkih vojnika.

"Doista sam nesklona pokušati dati rokove za to jer mislim da je cilj obaviti misiju, a to znači da Iračani trebaju biti kadri za neke stvari prije nego smanjimo vlastitu odgovornost", kazala je Rice.

Priznala je kako su napori Amerikanaca da obuče iračke snage sigurnosti još uvijek suočeni s problemima osiguravanja njihovih čelnika, morala snaga i dezerterstva napominjući da se na tome još mora raditi.

U žestokoj razmjeni mišljenja Rice se sporila s demokratskom senatoricom Barbarom Box koja je rekla kako je Bushova administracija promijenila opravdanje napada na Irak nakon što nije našla oružje masovnog uništavanja. Boxer je skoro optužila Riceovu da je lagala u svojim izjavama koje su prethodile ratu u Iraku.

"Nije se radilo samo o oružju masovnog uništavanja", rekla je Rice navodeći da je Sadam Husein podupirao terorizam i napao Kuvajt i Izrael te ga se moralo ukloniti jer su ga SAD doživljavale kao opasnost nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

"Vaša odanost misiji koja vam je bila povjerena prevladala je vaše poštovanje prema istini, i ja to ne kažem olako", rekla je Boxer.

"Nikad nisam izgubila poštovanje prema istini u svojoj službi", odgovorila je Rice pozivajući senatoricu Boxer da se suzdrži od napada na njezin integritet. "Nadam se da nećete sugerirati da istinu shvaćam olako".

Rice je tijekom saslušanja rekla da širenje demokracije na Bliskom istoku ostaje prioritetni cilj administracije predsjednika Busha. Za palestinske izbore održane početkom siječnja nakon smrti Jasera Arafata rekla je da su prigoda za mirovni proces Izraela i Palestinaca, ali da palestinski čelnici moraju više učiniti kako bi okončali terorističke napade na Izrael.

(Hina) xsl yrt

Pročitajte više