Riva del Garda: Europski ministri o Bliskom istoku i Iraku

EUROPSKI ministri vanjskih poslova u subotu su, drugoga dana neslužbenog sastanka u talijanskoj Rivi del Gardi, razgovarali o izraelskopalestinskom sukobu i posljednjim događajima u Iraku.

Pitanje mogućeg stavljanja Hamasa na europski popis terorističkih organizacija, za što se posebno zalažu Velika Britanija i Nizozemska, jedna je od točaka dnevnog reda. No, informacija o tomu da je palestinski premijer Mahmud Abbas podnio ostavku na dosadašnju dužnost, mogla bi ga poremetiti.

Razgovarat će se o razvoju događaja u Iraku i o novome američkom prijedlogu Vijeću sigurnosti. "Došlo je vrijeme da se Europljani ujedine", kazao je novinarima danski ministar vanjskih poslova Pier Stig Moeller u pauzi sastanka.

Europljani su početkom godine bili snažno podijeljeni u pogledu odluke o napadu na režim Sadama Huseina za što su se zalagale Velika Britanija i Španjolska ,a protivnici takvog scenarija bili su Francuzi i Nijemci.

Četiri europske zemlje, članice UN-ova Vijeća sigurnosti (Francuska, Njemačka, Španjolska i Velika Britanija) "trebale bi se nastojati međusobno bolje razumjeti te bolje slušati što jedna drugoj imaju kazati", ocijenio je danski ministar.

(Hina) mh nab

Pročitajte više