Rop: Slovenija više ne može podržavati ulazak Hrvatske u EU

SLOVENSKI premijer Anton Rop izjavio je da njegova država, nakon jučerašnjeg incidenta na granici, više ne može podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Nedopustivi incidenti poput onoga u srijedu na slovensko-hrvatskoj granici znače da Slovenija do daljnjega ne može više podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju", rekao je danas za slovenski radio premijer Anton Rop, a prenijela agencija STA.

Isto tako, Rop je najavio da će Slovenija "pokrenuti adekvatne postupke" i to, kako je pojasnio, najprije protiv Hrvatske, dok su, prema njegovim riječima, postupci protiv, kako je rekao, "počinitelja koji su oduzeli slobodu slovenskim državljanima" već pokrenuti, i oni će biti kazneno prijavljeni i protiv njih će biti izvršen postupak na slovenskim sudovima.

Rop je također rekao da je ono što je Hrvatska napravila "po mišljenju Slovenije nedopustivo, neodrživo i to ne možemo tolerirati".

"Hrvatska se sve više udaljava od svog puta u Europsku uniju, i zbog toga mogu izraziti žaljenje", rekao je Rop.

Slovenski premijer je u razgovoru za slovenski radio također ponovio da je njegova vlada na incident već reagirala pozvavši u Ljubljanu na konzultacije slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Bekeša, raspravom na današnjoj redovitoj vladinoj sjednici, ali i informiranjem Europske unije o događajima. Rop je ponovio da u incidentu nije samo riječ o sporu sa Slovenijom nego i sa EU.

Pročitajte više