Rumunjska planira uvesti novi porez svim energetskim kompanijama

Ilustracija: EPA

RUMUNJSKA razmatra uvođenje poreza na ekstra zaradu svih kompanija u lancu opskrbe energijom, rekao je ministar Vigil Popescu, istaknuvši da će vlada za pomoć građanima i poduzećima s visokim računima izdvojiti 16 milijardi leja. "Dosta razmišljamo o oporezivanju cijelog lanca – proizvodnje, posrednika, dobavljača. Oporezivanje mora biti što pravednije. Oporezujemo sve kada je dobit vrlo visoka", kazao je Popescu.

Predsjednik rumunjske udruge dobavljača energije procijenio je ovog tjedna da će redovni i porezi na ekstra zaradu energetskog sektora i dividende proračunu donijeti više od 43 milijarde leja (8.78 milijardi dolara). Vlada je u potrazi za dodatnim izvorima prihoda kojima bi financirala pomoć građanima i malim poduzećima s visokim računima za energiju. Računi za plin i struju ograničeni su do određene razine mjesečne potrošnje, a država dobavljačima nadoknađuje razliku.

Program na snazi do iduće godine

Program će biti na snazi do ožujka iduće godine, a Rumunjsku će po Popescuovim riječima koštati oko 16 milijardi leja (3.27 milijardi dolara). Energetski regulator ANRE prvotno je procijenio da će koštati 40 milijardi leja, podsjetio je ministar, a potom je snizio procjenu na 16 milijardi leja.

Prethodni program potpora, koji je bio na snazi od studenoga do ožujka, koštao je 4.5 milijardi leja, rekao je ANRE. Cijene energije i dalje rastu, potaknute ratom u Ukrajini i europskim sankcijama Rusiji, te bi pomoć mogla dodatno povećati ionako veliki rumunjski proračunski deficit.

Socijaldemokrati, najveća stranka u parlamentu i dio vladajuće koalicije, podupiru prijedlog o zamjeni programa potpora reguliranim cijenama od sljedeće godine, ali koalicija tek treba razgovarati o predloženim izmjenama, napominje Reuters.

Pročitajte više