Rumunjska pridnjestrovlju prijeti sankcijama zbog zatvaranja škola na Rumunjskom

BUKUREŠT razmatra uvođenje sankcija protiv susjedne moldavske separatističke pokrajine Pridnjestrovlje zbog zatvaranja škola na rumunjskom jeziku, kazao je u ponedjeljak rumunjski ministar vanjskih poslova Mircea Geoana.

Organiazcija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) optužila je prošlog mjeseca Pridnjestrovlje, s većinskim rusofonim stanovništvom, za "lingvističko čišćenje" jer je regija odlučila zatvoriti škola u kojima se podučavalo na rumunjskom jeziku i latiničnom pismu.

Rumunjska, članica NATO-a i kandidatknjia za ulazak u Europsku uniju, prošlog je tjedna osudila zatvaranje škola uz ocjenu da vlasti te separatističke regije time krše ljudska prava i razaraju kulturni identitet stanovništva.

I EU je zaprijetila akcijom protiv Pridnjestrovlja ako se ne riješi jezični spor.

"Intezivno konzultiramo Bruxelles i Kišinjev. Konačnu odluku očekujemo ovih dana i potpuno ćemo se suglasiti s našim europskim i euroatlantskim partnerima", rekao je Geoana. .

Pridnjestrovlje se od Moldavije, u kojoj većinsko stanovništvo govori rumunjski, jednostrano odcijepilo 1990. godine, ali to ne priznaje nitko u svijetu. Dvije su strane čak kratko ratovale 1992. godine

Oko 40 posto stanovništva Pridnjestrovlja govori rumunjskim kao materinjim jezikom.

(Hina) xrt ydj

Pročitajte više