Rushdiejeva "Djeca ponoći" i u kazalištu

ROMAN ´Djeca ponoći´, remekdjelo romanopisca Salmana Rushdieja, doživio je svoju kazališnu adaptaciju, koju je u srijedu u Londonu premijerno izvela Royal Shakespeare Company.

Nakon prerade romana u trosatnu dramu, koja se izvodi u londonskom kazalištu Barbican, Salman Rushdie izjavio je da je to bilo najbolje iskustvo u kreativnom dijelu njegova života.

´To me ponukalo da napišem još drama´, rekao je Rushdie, koji se 1989. nakon što su mu objavljeni ´Sotonski stihovi´ našao u središtu pozornosti zbog fetve iranskih muslimana.

Rushdie se zbog osude na smrt i optužbe da je u tom djelu bogohulio proroka Muhameda skrivao skoro cijelo desetljeće, sve dok fetva nije povučena.

´Predstava ´Djeca ponoći´ je vrlo ambiciozan projekt. Njome je roman doživio svoje drugo rođenje´, rekao je Rushdie, obrativši se publici u Barbicanu. Za roman ´Djeca ponoći´ 1981. je dobio uglednu britansku književnu nagradu Booker.

Rusdhie je prvo napisao petosatni scenarij za BBC-jevu televizijsku adaptaciju tog romana, no Indija i Šri Lanka bojale su se prosvjeda zbog iranske fetve te su povukle dopuštenje za snimanje.

Ambiciozni projekt spavao je zimskim snom sve do londonske premijere u Barbicanu. Rushdie, koji sada živi u New Yorku, napravio je tu kazališnu adaptaciju uz pomoć redatelja Tima Supplea i dramaturga Simona Readea.

Naučen na samotni život književnika koji najbolje stvara izoliran, Rushdie je ipak uživao u suradnji s kazalištarcima. Većinu jake postava predstave čine britansko-azijski glumci.

´Ne znam zbog čega nisam nikada pisao drame´, rekao je Rushdie govoreći o adaptaciji romana, priči o rođenju Indije kroz život Saleema Sinaija, rođenog na ključni dan za indijsku neovisnost.

Predstava će igrati pet tjedana u Londonu, nakon čega putuje preko Atlantika, u Ann Arbor, Michigan i New York, gdje će igrati u kazalištu Apollo u Harlemu.

Rushdie koji je toliko godina proveo pritajen, sada uživa u svjetlima pozornice.

´Sve što mogu reći je da su moji prirodni instinkti bili više samotnjački nego društveni. Posljednjih 25 godina radije sam sam sjedio u sobi, no sada prilično uživam u ovom kazališnom projektu´, rekao je Rushdie.

Pročitajte više