Ruska ekonomija 2018. rasla najviše u zadnjih šest godina

Foto: EPA

SVJETSKA banka priopćila je da je ruska ekonomija tijekom 2018. godine rasla po međugodišnjoj stopi od 2,3 posto, najvećoj u zadnjih šest godina, a rast pripisuje rastu cijena nafte, što je utjecalo na izvozne prihode, te provedbi velikih energetskih projekata.

U dokumentu Svjetske banke "Svjetski ekonomski izgledi - rast napetosti, pad investicija" stoji da je ruska ekonomija lani u odnosu na prethodnu, 2017. godinu, rasla po stopi od 2,3 posto.

Analitičari se slažu da je to rezultat rasta cijene nafte na svjetskim tržištima, povećanja izvoznih prihoda, realizacije nekoliko krupnih energetskih projekata i održavanja svjetskog nogometnog prvenstva kojemu je Rusija bila domaćin. Pri tome se napominje da na taj čimbenik rasta nije utjecalo jačanje sankcija i pritisak međunarodnih financijskih tržišta.

Istovremeno, Svjetska banka snizila je procjenu rasta ruskoga gospodarstva za 2019. godinu s prijašnjih 1,4, na 1,2 posto, i to zbog smanjenja proizvodnje nafte, strože monetarne politike i povećanja stope PDV-a na početku godine.

Pročitajte više