Ruski dron noćas pao na članicu NATO-a. Dignuti lovci F-16 i Eurofighteri

Foto: Profimedia

Rumunjska je danas pronašla krater koji je nastao padom bespilotne letjelice u blizini granice s Ukrajinom nakon noćnog ruskog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu, priopćilo je rumunjsko ministarstvo obrane. Priopćili su da je krater, dubok oko 1.5 metara, izazvao "nekontrolirani pad drona korištenog u napadu na ukrajinsku lučku infrastrukturu".

Dron je pao u nenaseljeno područje u blizini sela Grindu, rečeno je. Nakon napada, borbeni zrakoplovi F-16 i Eurofighter Typhoon vršili su nadzor zračnog prostora Rumunjske, priopćilo je ministarstvo. Rusija i Ukrajina nisu komentirale navode Rumunja. 

Otkako se u srpnju povukla iz sporazuma koji je omogućio siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, Rusija napada ukrajinske luke i skladišta koja su smještena u blizini granice s Rumunjskom, članicom NATO-a. Od tada je bilo izoliranih incidenata tijekom kojih su dijelovi dronova padali na rumunjski teritorij. 

Rumunjska premjestila protuzračnu obranu

NATO ima obvezu uzajamne obrane ako jedna od njegovih članica bude napadnuta, ali NATO i rumunjski dužnosnici rekli su da nisu pronašli dokaze o bilo kakvim namjernim napadima na Rumunjsku.

Rumunjska je premjestila protuzračnu obranu bliže selima na svojoj strani Dunava, proširila zonu zabrane letenja i dodala više vojnih promatračkih mjesta i patrola u to područje, dok je NATO povećao misije zračnog nadzora.

Glasnogovornik NATO-a Dylan White je za njemačku agenciju dpa u Bruxellesu rekao da su rumunjske obavještajne službe zaključile da je Rusija bespilotnu letjelicu koristila za napad na ukrajinsku lučku infrastrukturu. "Snažno osuđujemo ruske napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i uzduž Dunava. Nastavljamo nadgledati situaciju i u bliskom smo kontaktu s rumunjskim vlastima", kazao je White.

Pročitajte više