Sabor počeo raspravu o novom zakonu o proračunu

TEMELJNI cilj novoga zakona o proračunu je izvršavanje programa države i lokalne samouprave uz učinkovito gospodarsko korištenje proračunskih prihoda i primitaka, a na osnovi jasnih načela socijalne stabilnosti i gospodarskog razvitka zemlje, izjavio je zamjenik ministra financija Damir Kuštrak iznoseći u Saboru Vladin konačni prijedlog navedenog zakona.

Novim se zakonom ciljevi, načela, te planiranje i izvršavanje proračuna usklađuju sa zahtjevima i pravilima međunarodnih institucija i zakonodavstvima zapadnoeruopskih zemalja, rekao je Kuštrak.

Dodao je da je taj zakonski prijedlog usmjeren na povećanje učinkovitosti i transparentnosti proračuna, te da predviđa poboljšanje informatičkog i informacijskog sustava proračuna i proračunskih korisnika u planiranju, izvršavanju, izvještavanju i računovodstvu.

Njime je predviđena proširena odgovornosti nadležnih tijela i osoba za izradu financijskog plana proračunskog i izvanproračunskog korisnika, izradu konsolidiranog državnog i proračuna lokalne samouprave, te izradu plana razvojnih programa, radnih mjesta i javne nabave proračuna i proračunskih korisnika.

Predviđene su i novčane kazne za fizičke i pravne osobe za nezakonito korištenje proračuna. Kazne za pravne osobe kreću se u rasponu od pola milijuna do milijun kuna, za odgovorne osobe proračuna i proračunskog korisnika od 21 tisuće do 100 tisuća kuna.

O novom zakonu o proračunu saborski klubovi raspravljat će nakon stanke.

Pročitajte više