Sabor: pučki pravobranitelj trebao bi imati ovlasti nad radom sudova

SABORSKI klubovi podržali su danas prijedlog pučkog pravobranitelja Jurice Malčića da mu se omoguće ovlasti u nadzoru rada sudova, budući da se građani sve više tuže na sudove, uglavnom zbog dugotrajnosti postupaka.

Podnoseći Izvješće o radu njegova ureda za 2004., Malčić je, uz zahtjev da se njegov ured kadrovski i financijski ojača, zastupnike pozvao da promisle o prijedlogu da mu se ustupe neke ovlasti nad radom sudova - da ima uvid u sudske spise, pravo preporuka i požurnica, pa i predlaganje stegovnih mjera za nesavjesne suce.

Istaknuo je da se građani sve više žale na rad sudova, da se oko 15 posto svih pritužbi odnosi na rad sudova, jer sudski postupci nerijetko traju godinama, dugo se čekaju presude.

"Suci nemaju dovoljno snage da sami riješe taj problem, a često se i cehovski interesi stavljaju iznad interesa građana", kazao je Malčić.

Njegov je ured lani zaprimio 2.111 novih pismenih pritužbi od 1.067 građana, telefonski mu se javilo više od 600 tisuća građana, koji se uglavnom žale na dugotrajnost upravnih postupaka vezanih uz prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, povrat imovine, obnovu, stambeno zbrinjavanje, prava branitelja i ratnih stradalnika.

Klubovi su prihvatili Izvješće, pozvali Vladu da još u ovoj godini financijski i kadrovski ojača Ured pučkog pravobranitelja, a na njihovu potporu naišao je i Malčićev prijedlog da se poduzmu hitne i konkretne mjere u reformi državne uprave.

Milorad Pupovac (SDSS) kritizirao je Vladu da je za rad pravobranitelja odredila tek minimalna sredstva, te pozvao zastupnike da, u znak prosvjeda, od svojih primanja izdvoje 500 do tisuću kuna za rad Ureda.

"Ako nam i dalje stranci budu financirali pučkog pravobranitelja, ljudska prava bit će vanjskopolitički, a ne unutarnjopolitički problem", ocijenio je.

Dragutin Lesar (HNS/PGS) Vladu je pozvao da rebalansom proračuna Uredu osigura potrebnih 670 tisuća kuna za ovu godinu, te predložio da se Vladu obveže da u roku od pola godine predloži mjere kojima bi se poboljšalo ostvarivanje prava građana u pravosuđu.

SDP-ovac Josip Leko, pak, traži da Sabor obveže Vladu da u kraćem roku predloži mjere za promjene u sustavu državne uprave kako bi uistinu postala servis građana.

Pročitajte više