Sabor raspravlja o izmjenama zakona o sprječavanju sukoba interesa

HRVATSKI sabor danas je 4. sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o tri prijedloga izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti Vlade, HSP-a te HNS/PGS/IDS/Libra.

Svim predloženim izmjenama predviđa se brisanje zakonskog limita po kojem dionice ili udio u vlasništvu moraju prijaviti isključivo dužnosnici s 25 postotnim i većim udjelom ili dionicama.

Prema tome, svi državni dužnosnici koji u vlasništvu imaju dionice ili udjele u tvrtkama u vlasništvu ili većinskom vlasništvu države moraju ih prijaviti Povjerenstvu, bez obzira na visinu tih dionica ili udjela.

Predviđeno je i proširenje kruga državnih dužnosnika koji se mogu naći u sukobu interesa - da se uvrste župani, zamjenici župana, gradonačelnici i njihovi zamjenici te načelnici općina, a Vlada predlaže i veće kazne za dužnosnike koji ne ispune imovinske kartice, sa sadašnjih tisuću kuna na tri do pet tisuća kuna.

Iako je HSP predlagao da se iz zakona izuzmu gradonačelnici i načelnici općina, Slaven Letica je najavio da će Klub HSP-a povući iz saborske procedure svoj prijedlog kako bi se, rekao je, iz tri prijedloga izradio jedan kvalitetan.

HNS-ovac Dragutin Lesar je, predstavljajući zajednički prijedlog četiri kluba, zamjerio vladajućoj većini jer nije dozvolila da se o predloženim izmjenama raspravlja po hitnom postupku, upitavši postoji li stvarno politička volja za donošenjem ovih izmjena.

O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju parlamentarni klubovi.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više