Sabornici se ponovo prepucavali o Drugom svjetskom ratu

SDP-ov prijedlog da se izjednače prava civilnih i vojnih ratnih invalida NOB-a i Domovinskog rata izazvao je danas u Hrvatskom saboru burnu raspravu, a saborski klubovi podijelili su se oko potpore tom prijedlogu.

Prijedlog da se izmjenama Zakona o zaštiti civilnih i vojnih invalida rata izjednače prava invalida NOB-a i Domovinskog rata podržavaju SDP i IDS, dok mu se HDZ i HSP protive.

Potrebu da se prava ratnih invalida usklade Mato Arlović (SDP) drži civilizacijskim iskorakom, potrebom da se, kako kaže, isprave nepravde prema invalidima NOB-a koji, donošenjem izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima, imaju znatno manja prava od onih zajamčenih braniteljima.

Sličnog je stajališta i Damir Kajin (IDS), no on bi usklađivanje prava proveo kroz Zakon o hrvatskim braniteljima.

Josip Đakić (HDZ) prozvao je SDP-ovce da su zakonu prišli neozbiljno jer nisu predvidjeli sredstva za izjednačavanje prava, i to, kako je izračunao, za oko 28.000 korisnika što bi stajalo oko pola milijuna kuna.

"To bi značilo i da branitelji koji nisu invalidi mogu tražiti prava koja imaju borci NOB-a", istaknuo je Đakić.

HSP-ovci su pozivali da se, radi mira u kući, ne ide ni na kakva izjednačavanja, te da se prestane govoriti da moderna hrvatska država počiva na antifašizmu. "Hrvatsku su stvorili hrvatski branitelji, ne antifašizam", naglasio je Pero Kovačević (HSP).

Taj je SDP-ov prijedlog izazvao burnu raspravu zastupnika, u kojoj su dominirale povijesne teme, unatoč učestalim zamolbama predsjedatelja Luke Bebića da se suzdrže od njih. Nezavisni zastupnik Ivo Lončar prozivao je SDP i IDS da predloženim izjednačavanjem žele zataškati partizanske zločine, a pridružilo mu se i nekoliko zastupnika HDZ-a, koji su podsjećali na Bleiburg i na druga hrvatska stratišta, optužujući SDP za politikantstvo.

"Pod partizanskim odorama dogodio se Bleiburg, Jazovka, jame u koje su bacani hrvatski momci", istaknula je Zdenka Babić Petričević (HDZ).

U stalnim replikama zastupnike nije spriječilo ni Bebićevo podsjećanje da je riječ o invalidima, a ne o tome tko je na kojoj strani ratovao.

"U mom je kraju bio jedan Mato koji se borio na strani Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu, a od Kraljevine Jugoslavije dobivao je invalidninu. To je civilizacijski iskorak", rekao je Bebić.

Pročitajte više