Saborska sjednica sazvana za kraj veljače i početak ožujka

HRVATSKI Sabor će na 4., dvotjednoj sjednici, sazvanoj za kraj veljače i početak ožujka donijeti i Državni proračun za ovu godinu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sjednicu je sazvao za 25., 26., i 27. veljače te za 3., 4., i 5. ožujka.

Za dnevni red predloženo je 20 točaka, među kojima i vladin prijedlog izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, na temelju kojih bi se gradovima i općinama iz Državnog proračuna osiguralo više od 430 milijuna kuna za protupožarnu zaštitu.

Zastupnici će razmotriti i prijedlog izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, čije donošenje Vlada predlaže u hitnom postupku.

Tim bi se izmjenama osiguralo osnivanje centara za zaštitu od zračenja te za obavješćivanje u katastrofama i nesrećama.

Pred zastupnicima su i dva prijedloga izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika - SDP-ov i Vladin.

Klub SDP-a smatra da bi pravo na dužnosničku naknadu nakon odlaska s dužnosti dužnosnici trebali stjecati tek nakon šest mjeseci mandata, a Vlada predlaže da se stjecanje tog prava uvjetuje s čak godinu dana provedenih na državnoj dužnosti.

Državni dužnosnici, po važećem Zakonu, nakon odlaska s dužnosti šest mjeseci primaju punu, a idućih šest mjeseci pola dužnosničke plaće, bez obzira na vrijeme provedeno na dužnosti.

Zastupnici bi trebali razmotriti i SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, kojim bi se uvela međustopa tog poreza za poljoprivredu i turizam, te nulta stopa za dječju hranu, odjeću i druge potrepštine, te za novine.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o prijenosu vlasti, kojim Klub HSP-a predlaže da se utvrdi koji državni dužnosnici, nakon smjene vlasti, ostaju na svojim dužnostima.

Zastupnici će razmotriti i vladine prijedloge izmjena Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima te Zakona o patentu.

Sabor bi trebao potvrditi Poslovnik o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i razriješiti pomoćnika ravnatelja Državne agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja.

Pročitajte više