SAD ĆE PRODULJITI BORAVAK PRIČUVNIH VOJNIKA U IRAKU

Američka kopnena vojska odlučila je produljiti na godinu dana boravak pripadnika Nacionalne garde i pričuve u Iraku što je znak preopterećenosti aktivnih vojnih snaga, piše u utorak The Washington Post. L

Prema novoj naredbi, koja predviđa 12 mjeseci boravka u Iraku i okolnim zemljama, i uz pripremni i završni period, mnogi vojnici Nacionalne garde i pričuve mogli bi svoju godinu mobilizacije vidjeti produljenu od jednog do šest mjeseci, piše list pozivajući se na neimenovane vojne dužnosnike.

Ova naredba, izdana u prošli petak noću bez formalne objave izmjena, dolazi usred zabrinutosti da se preveliko oslanjanje vlade predsjednika Busha na pričuvu u borbi protiv terorizma može negativno odraziti na novačenje vojnika i njihovo zadržavanje.

SAD u Iraku drži 122.000 vojnika među kojima i 3.000 vojnika Nacionalne garde i 5.000 pričuvnih vojnika. Drugih 5.000 gardista i 7.000 pričuvnih služi u Kuvajtu.

Nedostatak aktivnih vojnika i zabrinutost za sigurnost u Iraku čine neophodnim držanje velikog broja gardista i pričuvnih vojnika u zemlji što je dulje moguće, piše The Washington Post.

(Hina) sl rb

Pročitajte više