SAD: JE LI U SKLADU S USTAVOM ISTICANJE DESET ZAPOVJEDI?

Američki Vrhovni sud odlučio se u utorak prihvatiti politički opterećenog pitanja, pristavšiL

razmotriti je li u skladu s ustavom isticanje Deset zapovijedi na vladinom zemljištu i zgradama.

Suci Vrhovnog suda pokušat će riješiti različite presude američkih saveznih prizivnih sudova, onog u državi Teksas i drugog u Kentuckyju, o tome predstavlja li isticanje Deset zapovjedi potporu vjeri i krši li princip odvajanja crkve i države.

Sud će razmotriti slučajeve iz saveznih država Teksas i Kentucky, dva u nizu koji je posljednjih godina doveo do pravnih sporova u čijem je središtu pitanje može li se Deset zapovjedi isticati na državnoj imovini.

Protivnici tvrde da isticanje zapravo promiče vjeru dok pristalice kažu da su Deset zapovjedi igrale ključnu ulogu u razvitku zapadnog i američkog prava i kulture.

U teksaškom slučaju, sud je ranije presudio da spomenik s Deset zapovjedi podignut na terenu teksaškog parlamenta u Austinu nije neustavan jer slavi povijest te savezne države, a ne promiče jednu religiju nauštrb druge, što bi bilo neustavno. Spomenik u Teksasu osim teksta Deset zapovijedi ima i dvije Davidove zvijezde i simbol koji predstavlja Isusa Krista.

U slučaju iz Kentuckyja, sud je došao do drugačijeg zaključka, presudivši da uramljene kopije Deset zapovjedi na zgradama okružnih sudova u McCrearyju i Pulaskiju krše američki ustav i naredio da ih se ukloni.

Stanovnik Austina Thomas Van Orden je u tužbi tražio da se spomenik ukloni, ustvrdivši da zagovara kršćansku i židovsku vjeru. Prizivni sud je, međutim, odbacio tužbu, rekavši da je ideja spomenika više

sekularna nego vjerska i da je Deset zapovjedi igralo ključnu ulogu u razvitku prava u SAD-u i drugim zemljama.

Spomenik u Teksasu je poklon Reda bratstva orlova, patriotske skupine koja je prije nekoliko desetljeća slične spomenike darovala diljem Amerike od kojih su mnogi izazvali sudske sporove o ulozi vjere u životu Amerikanaca.

Vrhovni sud će raspravu o ova dva slučaja započeti početkom iduće godine, a presuda se očekuje krajem lipnja.

(Hina) xsl ymaš

Pročitajte više